Altijd vluchten - Christine Linneweever


Christine Linneweever is vooral bekend als schrijfster van verhalen waarin paarden een hoofdrol spelen. Maar af en toe maakt ze een uitstapje naar een ander genre en zo ligt er nu een tweede kinderboek met een historisch verhaal. Het speelt zich af in 1820 en brengt de lezer onder andere naar de Koloniƫn van Weldadigheid in Drenthe dat onlangs werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco.

In een kelderwoning in de Amsterdamse Jordaan woont de twaalfjarige Andries met zijn ouders en zijn vierjarige zusje Louwina in bittere armoede. Via de kerk lukt het hen om te mogen vertrekken naar Drenthe waar de welvarende generaal Johannes van den Bosch landbouwkolonies voor de armen stichtte. Vol hoop vertrekt de familie, helaas zonder Andries’ moeder.
Eenmaal aangekomen blijkt dat ze niet direct een eigen huisje krijgen en de kinderen ook nog niet naar school mogen. Voorlopig wordt de familie ondergebracht in een collectieve boerderij om het landbouwwerk te leren en te laten zien dat ze van onbesproken gedrag zijn.
Het zware werk en de strenge regels zijn teveel voor Andries’ vader en hij grijpt (weer) naar de drank. Als een vechtpartij uit de hand loopt wordt de familie overplaatst en opgesloten in Ommerschans. Daar loopt de vader van Andries tegen iemand aan die hem nog van vroeger kent en dat is geen goed nieuws. Andries’ vader wil zo snel mogelijk weg.

Christine Linneweever weet historische feiten mooi in een boeiend verhaal te verwerken, zoals de schrijnende armoede, de sociale ongelijkheid en de hoop op een beter leven. De spanning zit aanvankelijk in de vraag of het nieuwe leven in Drenthe zal brengen waarop de familie hoopt. De lezer leeft mee met Andries, de verteller van het verhaal, die vooral bang is dat het overmatige drankgebruik van zijn vader hun kansen op een beter leven zal verpesten. Ook waakt Andries over zijn kleine zusje die hij echter niet altijd kan beschermen.
Het ‘altijd vluchten’ uit de titel van het boek wordt pas halverwege het verhaal actueel. Dan vermoedt de lezer inmiddels, net als Andries, dat vader al eens eerder is gevlucht. Tijdens de nieuwe vlucht, deze keer uit Ommerschans, wordt dan eindelijk duidelijk wat er destijds is gebeurd.
Christine Linneweever weet de spanning goed op te bouwen en vast te houden en de historische details staan altijd ten dienste van het verhaal. Ze heeft een beschrijvende stijl met weinig dialoog. Het boek van ruim 250 pagina’s zal vooral geoefende lezers aanspreken.

Christine Linneweever weet in een boeiend historisch verhaal de levensomstandigheden in de 19e eeuw te verbinden met een spannend verhaal. Altijd vluchten is een lekker leesboek voor de gevorderde lezer.


Altijd vluchten
Christine Linneweever
Kluitman, 2021