Dromer - Mark Janssen


Mark Janssen maakte dit jaar het Prentenboek voor de Kinderboekenweek. Hij koos voor de titel Dromer en wil met dit boek een lans breken voor kinderen die nog niet weten wat ze later willen worden.

Als Aron na schooltijd met zijn vader door een dicht dennenbos in de auto naar huis rijdt is hij wat stilletjes. Op school hebben ze het gehad over later en wat ze dan willen worden. Veel kinderen weten het al, maar Aron weet het niet. Papa besluit een boswandeling met Aron te maken en uit te leggen dat iedereen gelijk is, maar wel verschilt. Er zijn kinderen die nadenken het allerleukste vinden, de Denkers, er zijn kinderen die niet stil kunnen blijven zitten, de Doeners en kinderen die goed kunnen zien, ruiken, voelen en dromen. ‘Later als ze groot zijn, maken ze de wereld mooier en vrolijker.’ Het zijn bijzonderekinderen die later muzikant, danser, schilder of uitvinder worden. Zo’n jongen is Aron: geen Doener, geen Denker, maar een Dromer.
De kwaliteiten van Aron zijn goed te zien, bijvoorbeeld in het bos waar Aron met zijn vader doorheen lopen. Overal duiken fantastische dieren op, die steeds duidelijker worden en uiteindelijk uitbundig met Aron plezier maken. Dan zien we niet langer het bos, maar Aron en zijn fantasiebeesten waarmee hij ‘Tscha Tscha, Kaaaaaaaaaaa, Fwoeoesch’ een wild avontuur beleeft.
 
Het is een sympathieke gedachte om de dromers die nog niet weten wat ze later in hun leven willen worden een positieve boodschap te geven, maar het geeft wel te denken dat dit een onderwerp van een prentenboek moet zijn en dat het antwoord op de onzekerheid van Aaron een indeling in hokjes is. De jonge lezers worden hiermee uitgenodigd zichzelf ook in een van de hokjes te plaatsen en dat is een behoorlijke inperking. Bovendien kunnen doeners en denkers ook dromen en dromers ook denken en doen.
De claim dat het vooral de dromers zijn die de wereld verbeteren, een statement dat benadrukt wordt door het nawoord dat bestaat uit een lange lijst namen van mensen die de wereld met uiteenlopende kwaliteiten hebben verrijkt, is niet vol te houden. De biografie van veel van deze helden laat zien dat er vaak meer dan verbeeldingskracht nodig was.
 
Het boek is prachtig uitgegeven en doet alle recht aan de mooie illustraties. Er duiken in de tekeningen steeds meer wezens op tussen de bomen en ook de rotsen komen tot leven. Het zijn beelden om in te verdwalen en net als Aron de fantasie de vrije loop te laten.

Tijdens de Kinderboekenweek is dit boek te koop voor € 7,25. Dat is weinig geld voor deze mooie uitgave, al is het wel jammer dat het Prentenboek voor de Kinderboekenweek elk jaar weer een beetje duurder wordt.

Dromer
Mark Janssen
Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021