Later als ik groot ben - Bette Westera en Mattias De leeuw


In het prentenboek Later als ik groot ben komen de fantasie van schrijfster Bette Westera en illustrator Mattias De Leeuw samen. Bette Westera verplaatst zich in het hoofd van een meisje dat een bezoek brengt aan een enorm zwemparadijs. Aan de hand van een volwassene, zwembandjes om en haar knuffel in de hand, loopt het meisje naar binnen. Het is een omgeving die de fantasie prikkelt: er zijn verborgen hoekjes met planten, water natuurlijk, een zeemeermin en voor je het weet zie je overal dieren opduiken.
De omgeving triggert het meisje tot de uitspraak dat ze later als ze groot is heel veel dingen gaat durven, bijvoorbeeld koude cola drinken, olifanten zoenen op de puntjes van hun slurven of slapen op de zolder van een donker kasteel. Langzaam maar zeker zien we het zwembad veranderen, we zien wat het meisje ziet. Bijvoorbeeld grijze slurven om te kussen, een leeuw en een tijger die gepoetst moeten worden en flamingo’s die het meisje in al haar avonturen zullen begeleiden.
Het meisje reist over de wereld. Ze dwaalt in onderaardse gangen, ze slaapt in een vleermuizengrot, ze aait ijsberen op de Noordpool en ze vaart in een opblaasbootje door de haven. We zien het meisje graven in onderaardse gangen samen met een stel kabouters en we zien haar warm aangekleed bij de ijsberen. De vleermuizengrot moet de lezer even zoeken want die staat in een hoekje van een spannende tekening waar wolven het meisje besluipen. Ook kunnen we zien dat varen in een klein bootje in de haven tussen de containerschepen een hachelijk zaak is, maar onze heldin trotseert het gevaar met een lach op haar gezicht. Het meisje reist niet alleen, haar knuffel reist mee. Wie goed kijkt ziet regelmarig bekende elementen opduiken, vaak afkomstig uit het zwembad.

Bette Westera en Mattias De Leeuw zijn een goed koppel dat wel raad weet met de vraag wat je allemaal ‘later’ kunt gaan doen. Bette Westera laat zien dat fantasie onbegrensd is en Mattias De Leeuw gaat daarin mee. Het levert een verrukkelijk kijk-en voorleesboek op.

Later als ik groot ben
Bette Westera met illustraties van Mattias De Leeuw
Lannoo, 2021