Tintelvinders en pantoffelhelden - Hans & Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Simon van der Geet, Erik & Elle van Lieshout, Pim Lammers en Bette Westera


Tintelvlinders en pantoffelhelden is een gedichtenprentenboek met nieuw werk van een aantal van onze beste dichters. In de gedichten draait het om de vier basisemoties: bang, boos, blij en bedroefd. Deze worden gekoppeld aan de belevingswereld van kinderen. Denk aan bang zijn voor het donker, boos zijn omdat je je bord niet leeg wil eten, blij zijn omdat je jarig bent en huilen zonder dat je weet waarom.
De dichters hebben allen hun sporen ruimschoots verdiend in de kinderliteratuur. Hun poëzie kenmerkt zich door origineel taalgebruik en een goed gevoel voor ritme.
Zo weet Simon van der Geest prachtig woorden te geven aan dat heerlijke gevoel wakker te worden op je verjaardag, waar je nog onder je ‘giecheldekens’ ligt ‘en tintelvlinders overal even gluren’.
Ook Elle van Lieshout en Erik van Os weten een blij gevoel fraai te verwoorden:
(…) 
alles bobbelt alles bubbelt
Elke hi ver-drie-vier-dubbelt
al mijn ginnen willen gappen
heel mijn glunder staat op knappen’
(…)

Bette Westera onthult wat er in een ‘doosje boos’ zit dat op straat gevonden wordt:
(…)
'Er zaten woeste woorden in
en grimmige gedachten.
Die lagen in dat doosje
Op een boze bui te wachten

(…)
Het is opvallend dat in het boek verdriet vooral als onbestemde emotie wordt beschreven. Bijvoorbeeld door Joke van Leeuwen:
ikke snikke snif snif snikke
ikke snikkesnufferdriet
wrom toch ikke snif snif snikke
wrom toch
wrom toch
 
kweedutniet’


Bang kun je voor van alles zijn en dat weten Monique en Hans Hagen mooi te beschrijven door een hele lijst met kinderangsten op te sommen:
(…)
'voor de duikplank
en voor mensen die hard gillen
soms ben ik bang
dat mijn vrienden mij niet willen
maar het bangst
Het allerbangst
ben ik voor angst’

Het fijne van een gedichtenprentenboek is de ruimte voor illustraties, in dit geval het werk van Sanne te Loo. Zij kiest ervoor geen kinderen te tekenen, maar honden en katten. De emoties zijn onder andere zichtbaar in de gelaatsuitdrukkingen en het kleurgebruik. Een aantal illustraties springt er echt uit. Zoals de twee boze honden, ouder en kind, achter het bord dat leeggegeten moet worden of de kleine held in het donker die zijn angst te lijf gaat met zijn leeuwenpantoffeltjes.

Tintelvlinders en pantoffelhelden is een prachtig gedichtenprentenboek over emoties. Met mooie, grappige, blije en boze gedichten en fantastisch geïllustreerd door Sanne te Loo.

Tintelvlinder en pantoffelhelden
Hans & Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Simon van der Geest, Erik van Os & Elle van Lieshout, Pim Lammers en Bette Westera met illustraties van Sanne te Loo
Querido, 2021