De Pieto-toets - Hans Hagen


Als de schooldag begint kijkt juf Merel moeilijk. Er is een probleem. Even denken de kinderen dat ze doelt op het tekort aan juffen en meesters in het land, maar het gaat over een ander probleem: Sinterklaas heeft dit jaar te weinig pieten.
De kinderen willen graag helpen, maar voor je piet kunt worden moet je de Pieten-cursus volgen en slagen voor de Pieto-toetsen. Enthousiast gaan ze aan het werk.
Eerst wordt de algemene kennis over Sinterklaas getoetst en later de kennis over de traditionele sinterklaasliedjes. Verder is er een evenwicht-toets, een toets voor sluipen, eentje voor gewoon mikken en eentje voor precisie mikken (en vangen), een oog-hand-coƶrdinatieproef (nodig voor het inpakken van cadeautjes) en natuurlijk een eindtoets.
Terwijl de kinderen onder leiding van de juf de toetsen afwerken, wordt er ook gezongen en in verschillende talen tot tien geteld.

De Pieto-toets is een echt een boek van deze tijd. Blijkbaar is een informeel pietendiploma na een klim en klauterles niet meer genoeg, er is nu een reeks echte toetsen, waar je een week over mag doen. Deze toetsen staan allemaal in het boek en kunnen zo worden uitgevoerd in de klas. In handen van een leuke meester of juf met oog (en tijd) voor individuele struikelblokken kan er aan de toetsen veel plezier worden beleefd. Zo kunnen de behendigheidstoetsen in de vorm van een leuk spel plaatsvinden en gezamenlijk een nieuw sinterklaaslied maken is een originele uitdaging. In het verhaal zijn ook enkele nieuwe sinterklaasliedjes opgenomen. Met een QR-code, of op You Tube kun je horen hoe ze klinken.
Toch zit een zeker risico aan om het feest van Sinterklaas in een cito-achtige toets te presenteren. Er zullen in veel klassen kinderen zijn die niet zijn opgegroeid met de sinterklaastraditie en voor hen zullen de ‘kennistoetsen’ lastig zijn. Motorisch onhandige kinderen lopen het risico niet door de behendigheidstoetsen heen te komen. Prestatiedruk en faalangst, ook als het niet zo bedoeld is, liggen op de loer als je spel aan toetsen verbindt. Dat draagt niet bij tot een feestgevoel.

De Pieto-toets is een boek vol leuke ideeƫn voor activiteiten rond het sinterklaasfeest, zolang plezier het wint van toetsdruk.

De Pieto-toets
Hans Hagen met illustraties van Marieke van Ditshuizen
Querido, 2021

© Marieke van Ditshuizen