Het mooiste van Annie M.G.Schmidt - Annie M.G.Schmidt


Uitgeverij Querido slaagt er al jaren in het werk van Annie M.G. Schmidt levend te houden. Dat doen ze bijvoorbeeld door speciale uitgaven te maken die aansluiten bij leescampagnes of inspelen op de feestdagen. Regelmatig verschijnt er een klein formaat prentenboek met een gedicht of verhaal van Annie M.G. Schmidt rijkelijk voorzien van nieuwe illustraties. In dit rijtje past het net verschenen Zwartbessie. Het gelijknamige gedicht gaat over een kip die anders wil zijn dan de andere kippen. Oorspronkelijk gepubliceerd met een illustratie van Wim Bijmoer en nu voorzien van prachtige kleurige en ook grappige tekeningen van Annemarie van Haeringen.
Van Schmidts werk verschijnt ook om de zoveel jaar een bloemlezing; een veelal dik voorleesboek met een keuze uit haar rijke oeuvre. Dit jaar is het weer zover. Het mooiste van Annie M.G. Schmidt is een robuust uitgegeven boek (gebonden met stofomslag en 275 bladzijden dik) vol verhalen, gedichten en hoofdstukken uit haar kinderboeken. Er is zorgvuldig gekozen welke hoofdstukken uit bijvoorbeeld Abeltje, Pluk van de Petteflet, Otje of Minoes in het boek kwamen. Het zijn avonturen die zich als een afgerond verhaal laten lezen, al smaakt het natuurlijk wel naar meer.
Het pleit voor de kwaliteit van de Schmidts werk dat er in de bundel drie verhalen zijn opgenomen die de schrijfster in opdracht van een bedrijf schreef. In sommige gevallen is het product waar reclame voor werd gemaakt allang vergeten (wie kent nog het wasmiddel Pré), maar leeft het verhaal voort.
Het meest opvallend aan de nieuwe bloemlezing is de ruimte die hedendaagse illustratoren krijgen, naast het vertrouwde werk van Fiep Westendorp, Carl Hollander, Philip Hopman en Thé Tjong-Khing. Het zijn vooral de korte verhalen en de gedichten waarvoor nieuwe illustraties gemaakt zijn. Een uitzondering is gemaakt voor de iconische tekeningen van de spin Sebastiaan (Wim Bijmoer) en de heks van Sier-kon-fleks (Fiep Westendorp).
Veel bekende illustratoren is gevraagd speciaal voor deze uitgave tekeningen te maken, waaronder Noëlle Smit, Yvonne Jagtenberg, Fleur van der Weel, Marieke van Ditshuizen, Martijn van der Linden, Milja Praagman en Gerda Dendooven. Van Annemarie van Haeringen en Sieb Posthuma werden enkele al eerder gepubliceerd illustraties opgenomen. Ook jonge illustratoren krijgen de kans in de voetsporen van hun illustere voorgangers te treden. Zo laat Djenné Fila onder andere een eenhoorn wegvliegen als de tijd van elfjes voorbij is en tekent Sarah van Dongen het bonte huis in de eikenboom te Laren. Puck Koper, een van de winnaars van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs, laat het keteltje dat maar blijft fluiten erg sip kijken als hij op zijn kop krijgt van de pan met andijvie en ook laat zij een prachtige angstige koning zien (en wie goed kijkt ziet ook waar hij bang voor is).

Het mooiste van Annie M.G. Schmidt is een fraaie bundel vol met het heerlijke tijdloze werk van de schrijfster, rijk geïllustreerd met prachtige vertrouwde en nieuwe illustraties. Een boek dat iedere voorlezer bij de hand wil hebben.

Het mooiste van Annie M.G. Schmidt
Annie M.G. Schmidt, geïllustreerd door diverse illustratoren