Katvis - Tjibbe Veldkamp


Ate zit niet lekker in zijn vel. Hij heeft groep acht overgeslagen en vindt geen aansluiting bij de kinderen in de brugklas. Dus vult hij zijn tijd met het kijken naar YouTubefilmpjes. Via een chatroom komt Ate in contact met Baptiste. Hij appt elke dag met hem en daardoor is zijn leven draaglijk geworden: 
Als hij Baptiste niet meer had zou hij alles weer haten, niet alleen al die lange armen en benen in zijn klas, maar ook de gymlessen met toestellen en de gymlessen zonder toestellen en geroosterd brood bij het ontbijt...alles.’
Als Baptiste laat weten dat hij moet stoppen met appen omdat hij zijn telefoon moet verkopen schrikt Ate zich een ongeluk. Hij weet dat geld overmaken geen zin heeft, dat heeft hij al vaker gedaan en ‘langer dan een paar dagen had dat nooit geholpen’. Hij besluit zijn oude Samsung aan Baptiste te geven en deze zelf te gaan brengen. Naar Brussel.
Stiekem vertrekt hij met de trein naar België. Daar aangekomen wacht een meisje hem op die beweert Baptiste te zijn. Hij moet zo snel mogelijk met haar mee. Het meisje heet Emeraude en ze legt Ate uit dat hij het slachtoffer van een bende is geworden en gevaar loopt. Hij gelooft haar maar half. Emeraude doet hem een voorstel: zij zorgt dat hij veilig Brussel kan verlaten op voorwaarde dat hij haar meeneemt naar Nederland. Schoorvoetend gaat Ate akkoord.

In het betrekkelijk korte verhaal (112 bladzijden) komen verschillende maatschappelijke thema’s aan orde, zoals eenzaamheid, vluchtelingenproblematiek en internetoplichting. Tjibbe Veldkamp combineert dit met een roadmoviescenario en het resultaat is een razend spannend en eigentijds boek.
Ate is een geloofwaardig en interessant personage dat de lezer gaandeweg beter leert kennen. Het is een eenzame jongen, die de aansluiting met zijn leeftijdsgenoten definitief kwijt is als hij een klas overslaat. Hij zoekt zijn heil op het internet en vindt daar houvast bij iemand die hij niet persoonlijk kent. Voor Ate is Baptiste een anker in een vijandige wereld en hij heeft er veel voor over het contact met Baptiste te behouden. Dat gevoel bepaalt zijn handelen. Terwijl dit psychologische portret van Ate zich ontvouwt speelt zich een bloedspannend avontuur af waarin Emeraude en Ate proberen ongezien uit Brussel te komen, waarbij ook Emeraudes kip Beyoncé mee reist.

Tjibbe Veldkamp is een goede verteller die treffende beelden kiest en heldere dialogen schrijft. Daarnaast geeft hij het verhaal extra kleur met het Vlaamse taalgebruik van Esmeraude, dat Ate overigens niet altijd kan volgen.

Katvis is een spannend en een mooi geschreven verhaal. In 2021 werd dit boek gekozen voor de campagne Nederland Leest Junior. Een mooie keus.

Katvis
Tjibbe Veldkamp