Pietje, moet je plassen? - Sunna Borghuis


Zoals de titel al doet vermoeden is dit echt een sinterklaasboek voor jonge kinderen die net (nog niet) zindelijk zijn. Thomas is vier jaar én hij heeft geen luier meer nodig. Daarmee voldoet hij aan alle voorwaarden om naar de Pietenschool te mogen. Hij heeft er heel veel zin in. Opgetogen klimt hij naar de ingang van de school op het dak. Hij zwaait nog even naar zijn mama en gaat dan met juf mee. Zij laat hem de school zien en ook de wc. Ze hebben op school erg mooi wc-papier.
Thomas, die op school natuurlijk Pietje heet, heeft een geweldige dag. Hij ziet zelfs Sinterklaas nog even. Als het tijd is om naar huis te gaan heeft hij een volle broek. En zijn moeder is er nog blij mee ook.

Sunna Borghuis, die al meerdere succesvolle boeken voor jonge kinderen schreef, weet wat peuters en kleuters bezig houdt. Het is duidelijk dat Thomas nog maar net uit de luiers is. Zijn mama, grote zus en juf vragen nog regelmatig of hij echt niet even naar de wc moet en dat zullen de kinderen zeker herkennen. Ook zullen de jonge lezers genieten van Thomas’ obsessie met poep en pies, die zich voornamelijk uit in ‘vieze woorden’. Zo loopt hij naar school stampend op de woorden ‘Kak Poep. Kak. Poep. Pies.’
De Pietenschool lijkt een beetje op een basisschool, maar dan in sinterklaasuitvoering. Er zijn lange gangen, een gymzaal en de pietjes worden in de kring voorgelezen door hun pietenjuf. Pietje Thomas bakt pepernoten, klimt in de touwen (wat bij heel goed kan), hij bouwt een huis van speculaas en speelt voor paard op het schoolplein .
De tekst met veel dialoog leest prettig voor en ondersteunt wat er op de illustraties te zien is. De toegankelijke tekeningen in zachte kleuren zijn gemaakt door Ruth Hengeveld. Zij laat zien dat de Pietenschool wel lijkt op een gewone school, maar toch anders is. Zo is de ingang op het dak, is er een speciale kamer voor Sinterklaas en natuurlijk zien we ook het het prachtige sinterklaaswc-papier.
Het verhaal heeft een prettige spanning door de steeds terugkerende vraag of Pietje Thomas wel op tijd naar de wc gaat. En zoals dat hoort in een feestelijk boek loopt alles goed af.

Pietje, moet je plassen?
Sunna Borghuis met illustraties van Ruth Hengeveld
Gottmer, 2021

 

©Ruth Hengeveld