Alle wensen van de wereld - Rian Visser


Rian Visser is een veelzijdig schrijfster die tientallen kinderenboeken schreef in verschillende genres. Het meest bekend is de serie Blitz! voor beginnende lezers en de serie Robotoorlog voor wat oudere kinderen. Naast proza is Visser ook dichter en initiatiefnemer van het project Raadgedicht. Alle wensen van de wereld is haar zesde poƫziebundel.
De gedichten van Visser gaan over onderwerpen waar kinderen zich mee kunnen identificeren, zonder daarbij ‘door de knieĆ«n te gaan’. De onderwerpen worden op een volwassen wijze uitgewerkt. Het ritme in de gedichten is altijd kloppend, nergens wordt er een overbodig woordje tussen gefrommeld om het goed te laten lopen. De gekozen beelden en het taalspel zijn mooi en origineel.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere ontmoetingen, wegdromen, bemoediging en gemis. Bijvoorbeeld in het gedicht Half dat over ontmoeten gaat, een ontmoeting waarin je elkaar niet vanzelfsprekend direct begrijpt. Op de illustratie is dat weergegeven in het beeld van twee meisjes die in een boek kijken. Een meisje draagt een hoofddoek en de ander niet.

(…)

We geven elkaar
een halve handdruk:
jij de hand en ik de druk.
Een halve knipoog:
jij de knip en ik het oog.
Een halve glimlach:
jij de glim en ik de lach.


(…)

Een voorbeeld van  een verrassend begin is de vraag of ook spullen heimwee kunnen hebben, waar natuurlijk een diepere laag onder ligt. Prachtig zijn de goed gekozen beelden in verschillende gedichten zoals hoe angst als sneeuw kan zijn en hoop als een papieren bootje dat bij je aan kan leggen. Spelen met taal is voor een dichter een dankbaar onderwerp, ook voor Visser. Een voorbeeld daarvan is het gedicht Hoofdschrijven, een activiteit die wel wat lijkt op hoofdrekenen. Ook daagt ze de lezer uit om een eigen beeldtaal te bedenken:

‘Kun jij iets tekenen
 bij woorden.
 bij de dingen die ik zeg?

 Teken dan
 een gat in de dag.
 kou,
 wind,
 een brok in de keel
 of dikke pech,

(…)'


Illustratrice Janneke Ipenburg gaat in ieder geval die uitdaging aan. Haar werk is sfeervol, origineel en kleurrijk. We zien mensen in allerlei kleuren en op uiteenlopende plekken: van een oer-Hollandse boer op een hooiwagen tot vrolijke vrouwen in de hammam.
De illustratrice accentueert soms een detail uit het gedicht en geeft daar een eigen wending aan. Zo zien we het papieren bootje gevuld met hoop ook elders opduiken en is er een mooi verband tussen de tekening op de kaft en die in het boek.

Alle wensen van de wereld
Rian Visser met illustraties van Janneke Ipenburg
Leopold, 2021

© Janneke Ipenburg