De verbazingwekkende toekomst van Alex Niemand - Kate Gilby Smith


De Engelse schrijfster Kate Gilby Smith maakt haar debuut als kinderboekenschrijfster met De verbazingwekkende toekomst van Alex Niemand. Ze schreef een origineel verhaal dat lekker wegleest.
De hoofdpersoon is Alex, een meisje dat wordt opgevoed door haar wat wereldvreemde oom. Hij is een man van de wetenschap die Alex al jong aanmoedigt vragen te stellen en op zoek te gaan naar de antwoorden. Alex’ oom is een dromer ‘die zelfs bij een vulkaanuitbarsting nog zou kunnen dagdromen’, maar Alex kijkt wel om zich heen. Het valt haar op dat er vaak mensen naar haar kijken of raar op haar reageren.
Als Alex elf is wil ze niet langer thuisonderwijs volgen en gaat naar school. Het schoolleven brengt echter niet wat ze ervan verwacht. De school blijkt geen plek waar ze ‘alles weten wat er te weten valt over alles’ en het lukt Alex ook niet om vrienden te maken. Dat verandert als ineens een nieuwe jongen opduikt, Jasper. Hij wordt haar beste vriend.
Op een dag verandert alles als Alex er getuige van is dat Jasper door een mysterieuze vrouw wordt opgehaald en verdwijnt in een tunnel van licht. Alex legt zich niet bij de situatie neer en gaat op onderzoek uit. Ze vindt antwoorden in een boekje over tijdreizen en in het feit dat bij alle belangrijke gebeurtenissen in haar leven er altijd een touringcar met toeristen in de buurt is.

De verbazingwekkende toekomst van Alex Niemand is een spannend avonturenverhaal waarin de zoektocht naar Alex’ beste vriend centraal staat, een vriend waar ze eigenlijk maar weinig van weet. Het speurwerk neemt een vreemde wending als Alex in de toekomst terecht komt, in een tijdperk waar tijdreizen een toeristenuitstapje is geworden. 
Alex weet met hulp van een vrouw die zich bezighoudt met illegale praktijken de Tijdacademie binnen te dringen, een prestigieuze school waar de zogenaamde tijdwachters worden opgeleid. Het is een uitdaging voor haar om daar niet op te vallen, want de school van de toekomst lijkt helemaal niet op wat Alex gewend is. Ze hoopt op deze plek meer informatie over Jasper te vinden.
Kate Gilby Smith weet goed vaart in het verhaal te houden. Haar personages zijn kleurrijk en haar beschrijving van de toekomst is goed uitgewerkt en inventief. De schrijfster kan vermakelijk uit de hoek komen met grappige goed gekozen beeldspraken, levendige gesprekken of beschrijvingen van opmerkelijke details. Een heerlijk fantasierijk (voor)leesboek.


De verbazingwekkende toekomst van Alex Niemand
Kate Gilby Smith, vertaald door Ellen Hosmar
Veltman, 2021