Sneeuwwit - Daan Remmerts de Vries


Het idee een hervertelling van Sneeuwwitje te maken begon bij illustrator Mark Janssen en sprak schrijver Daan Remmerts de Vries direct aan. In de versie van Remmerts de Vries volgen we de avonturen van het naïeve prinsesje Sneeuwwitje. Als ze haar beschermde omgeving moet verlaten wachten er avonturen die haar vormen. Ze wordt een volwassen vrouw die zelfstandig denkt en handelt. Sneeuwwitje wordt Sneeuwwit.

Als het verhaal begint loopt Sneeuwwitje eenzaam en verveelt door het bijna verlaten paleis waar haar stiefmoeder Zilla Tarantel heerst en haar vader verdwaasd op zijn troon zit. Als Sneeuwwitje ziet dat Zilla haar vader een drankje toedient denkt ze bij zichzelf dat haar stiefmoeder toch maar goed voor haar vader zorgt. 
Hoe het verder gaat weten we natuurlijk al. Zilla kijkt in haar toverspiegel en als dan blijkt dat Sneeuwwitje mooier is dan haar stiefmoeder geeft Zilla opdracht aan de jager het meisje te vermoorden. Hij kan dat echter niet over zijn hart verkrijgen en besluit Sneeuwwitje in het bos achter te laten. Sneeuwwitje volgt daar ‘een aardige hond met een pluimstaart’ naar het huisje van de zeven dwergen. Ze zijn zeer gecharmeerd van Sneeuwwitje en ze mag blijven. Zij zal zich over het huishouden ontfermen en koken. De dwergen drukken Sneeuwwitje op het hart nooit iemand die langskomt te vertrouwen. Het gaat lange tijd goed tot de regels een beetje vergeten zijn en  Sneeuwwitjes stiefmoeder erachter komt dat haar rivale nog leeft.

Daan Remmerts de Vries heeft duidelijk Disneys filmversie voor ogen gehad bij zijn hervertelling. Er zitten grappige verwijzingen in de tekst naar de film. Bijvoorbeeld dat Sneeuwwitje het jammer vindt dat, in tegenstelling tot de film, de vlinders niet op haar hand willen zitten en ook laat de jonge prinses de dwergen de bekende jurk met pofmouwen terugbrengen als blijkt dat ze deze van een waslijn hebben gestolen. In het oorspronkelijke sprookje van de gebroeders Grimm komt Sneeuwwitje in een brandschoon huis terecht en zorgt zij ervoor dat het dwergenhuis ook schoon blijft. In de film is dat anders en Daan Remmerts de Vries doet er nog en schepje bovenop door de schamele kookkunst van Sneeuwwitje te beschrijven die zo slecht is dat de dwergen er van moeten overgeven.
Het taalgebruik van Remmerts de Vries is los, vrolijk en grappig. Bijvoorbeeld in de dialogen tussen de spiegel en de koningin: ‘Laten we ons nu niet opwinden! Je bent een stoot! Een spetter! Heus, dat ben je! (…)’ Ook andere dialogen lopen lekker. In de gesprekken tussen de dwergen wordt al snel duidelijk dat er jaloezie op de loer ligt, maar ze vinden elkaar in hun verlangen Sneeuwwitje voor onheil te behoeden. Ze zijn dan ook niet zo blij als ineens prins Sander opduikt, ‘een beetje nuffig type’ die wel een uur naar Sneeuwwitje in haar glazen 'toonkast' heeft staan loeren.
Als Sneeuwwitje door gestuntel bij het verplaatsen van de glazen toonkast weer wakker wordt is ze veranderd: ‘Tijdens die lange slaap heb ik nagedacht. Over mezelf. Over dat ik eens wat steviger en zelfstandiger zou moeten zijn.’ Dus gaat ze niet direct trouwen, ze wil eerst samenwonen en ook neemt ze het initiatief om haar vader te verlossen van zijn boosaardige vrouw.

Het vrolijke verhaal is uitbundig en kleurrijk geïllustreerd door Mark Janssen. Zijn illustraties doen helemaal niet denken aan Disneys versie. Zijn Sneeuwwitje is natuurlijk mooi, vooral haar lange donkere haren, maar ook menselijk. Grappig is de tekening waar ze door het bos struint en we geen naïef prinsesje zien, maar een jonge vrouw met een doel. Ook het uiterlijk van de dwergen heeft Mark Janssen naar zijn hand gezet. Ze zijn dun, dik, lang en kort, sommige licht getint en andere donker. Ze hebben allemaal een recht opstaande puntmuts en doen daarom eerder aan kabouters dan aan dwergen denken. De prins lijkt op een disneyprins en dat moet ook want in de tekst wordt daar de draak mee gestoken, vooral met het veertje op zijn hoed. Het warme kleurgebruik en vooral de illustraties die zich buitenshuis afspelen zijn prachtig. Zij geven het boek de sprookjessfeer die zo mooi past bij dit verhaal.

Sneeuwwit is een grappige en eigentijdse versie van het bekende sprookje. Vooral leuk voor mensen die genoten hebben van de romantische interpretatie van Disney en nu toe zijn aan een wat pittiger versie.

Sneeuwwit
Daan Remmerts de Vries, geïllustreerd door Mark Janssen
Volt, 2022