Briljante planten - Geert-Jan Roebers


Briljante planten geschreven door bioloog en columnist Geert-Jan Roebers is een informatief boek over planten. Er is verrassend veel over planten te vertellen, bijvoorbeeld over hun belang voor de aarde, over hun methoden van voortplanten, over hun vriendschappen en over hun stiekeme streken.
Zo geeft Roebers een ‘stoomcursus scheikunde’ om uit te kunnen leggen dat planten CO2 ‘eten’ en zuurstof ‘poepen’ en hoe belangrijk dat is. Hij gaat ook uitgebreid in op de vele handige manieren die planten inzetten om te overleven. Er zijn planten die via geurstoffen aangeven dat er gevaar dreigt (denk aan de geur van pas gemaaid gras), of ze zetten stekels, angels of zelfs chemische wapens in.
Veel planten gaan samenwerkingsverbanden aan. Een van de opmerkelijkste vormen daarvan is die met schimmels. Via een schimmelnetwerk kunnen planten over een grote afstand met elkaar communiceren. De schimmels krijgen daar voedsel voor terug. Een grappige samenwerking is die tussen de luiaard en de algen in zijn vacht. De groene algen helpen het dier onzichtbaar in een boom te kunnen hangen en de algen vinden het prettig wat dichter bij de zon te zijn.
Roebers geeft veel interessante en ook grappige feiten over het leven van planten. Hij doet dat op een toegankelijke manier met duidelijke informatie en een flinke dosis humor. Zo introduceert hij onder anderen‘ frauderende netels’, liegende tomatenplanten’, ‘hersenloze slimmeriken’ en ‘geniale uitvinders’.

Het boek is uitbundig geïllustreerd door Margot Westermann. Haar kleurrijke illustraties zijn meer een samenspraak met de tekst dan een toegevoegde uitleg. Westermann geeft planten vaak letterlijk een gezicht of ze speelt met beeldgrapjes in op de tekst. Toch zouden wat meer illustraties die ‘gewoon’ laten zien wat de schrijver bedoelt wel een prettig zijn geweest.

Briljante planten is een aantrekkelijk geschreven boek vol fascinerende weetjes over het leven van planten.

Briljante planten
Geert-Jan Roebers (tekst) met illustraties van Margot Westermann
Gottmer, 2022

© Margot Westermann