Het verlegen vogeltje - Jan Paul Schutten


Jan Paul Schutten, vooral bekend als gelauwerd schrijver van informatieve kinderboeken, kan ook uit de voeten met het prentenboekgenre. Hij vormt een sterk duo met illustratrice Liset Celie met wie hij eerder twee prentenboeken maakte over de stokstaartjes Stuiver en Pluis.
Het verlegen vogeltje is in de eerste plaats een fictieboek, een stapelverhaal over een verlegen vogeltje op zoek naar een partner. Dat neemt niet weg dat de lezer ook veel over vogels kan leren, vooral door de illustraties zorgvuldig te bekijken.

Het verlegen vogeltje uit de titel is een groenling. Hij ziet dat alle vogels al nestjes aan het bouwen zijn en hij wil ook aan de slag, maar hij durft het groenlingvrouwtje uit de grote eikenboom niet te vragen. Hij schakelt daarom een merel in om de prangende vraag namens hem te stellen. Omdat het nogal lawaaiig is in het bos met al dat gefluit verstaat de merel de boodschap niet goed en gaat daarom op pad naar ‘het stoere kauwtje’ met de vraag of die op het hoofd van de ekster wil springen. Ook het kauwtje krijgt de boodschap niet goed door en zo volgt het ene misverstand het andere op. Uiteindelijk komen alle vogels bij het groenlingvrouwtje terecht en daar wordt alles rechtgezet.

Het verhaal geeft een knipoog naar een van de oudst bekende liefdesverklaringen in de Nederlandse taal, het welbekende Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?  (Alle vogels zijn al aan het nestelen, behalve ik en jij. Waar wachten we nog op?)
De humor van het verhaal zit in de boodschap die steeds verkeerd wordt verstaan en tot hilarische misverstanden leidt. Hierbij speelt Jan Paul Schutten op inventieve wijze met de taal, want met een beetje fantasie kun je je best voorstellen dat de vogels de boodschap verkeerd oppakken. En zo gaan er vogels op weg met vreemde boodschappen, bijvoorbeeld dat de kauw een onderbroek moet dragen, of de ekster in de billen van de waterhoen wil bijten en de meeuw vroeg naar bed moet. Komische misverstanden die kinderen zeker zullen aanspreken en een feest zijn om voor te lezen.
De illustraties in heldere frisse kleuren laten de tocht van de vogels zien. De vogels zijn enigszins gestileerd weergegeven, maar goed herkenbaar. Dat geeft de lezer de mogelijkheid vertrouwd te raken met enkele veelvoorkomende vogels. We zien die vogels ook in een hun natuurlijke habitat, zo staat de groene pauw in de buurt van een statig huis, vinden we de kievit in het veld en de meeuw aan het strand in de buurt van een vuilnisbak.

Het verlegen vogeltje is echt een boek om in de lente voor te lezen als de vogels zich goed laten horen. Het grappige verhaal waarin herkenbare vogels erop worden gestuurd met vreemde boodschappen zal voor veel kinderen en voorlezers een bron van vermaak zijn.

Het verlegen vogeltje
Jan Paul Schutten met illustraties van Liset Celie
Gottmer, 2022

© Liset Celie