Enna tegen het Inktgenootschap - Kristen Perrin


Enna tegen het Inktgenootschap is het eerste deel van een nieuwe serie vol magie die zich rond het thema boeken en literatuur afspeelt. Twaalfjarige Enna is de hoofdpersoon. Haar moeder heeft een boekwinkel in Camden, een wijk in Londen, waar ze vaak te vinden is. Op een dag ziet Enna een vreemd geklede man met een peperdure zeldzame editie van Dickens boek Grote verwachtingen in zijn handen. Hij schrijft er iets in. Als Enna wil ingrijpen vlucht hij de winkel uit en Enna gaat erachteraan. De man ontsnapt met een taxi. Als Enna terugloopt naar de winkel valt het haar op dat alle taxi’s in Londen ineens rood in plaats van zwart zijn. Als ze daar een opmerking over maakt reageert haar omgeving verbaasd; de taxi’s zijn volgens hen altijd rood geweest.
Terug in de winkel vindt Enna het kostbare boek en de hoed van de geheimzinnige man. In de hoed zit een kaartje. Het is een uitnodiging voor toetreding tot het Inktgenootschap. Enna wil weten wat het Inktgenootschap is en wat de leden voor plannen hebben en besluit daarom te infiltreren. Enna vraagt zich ook af of haar geliefde oma iets met het Inktgenootschap te maken heeft. Want oma's spraakvermogen gaat achteruit iedere keer als er iets vreemds gebeurd, tot ze alleen nog in boekcitaten spreekt. 

Kristen Perrin, een Amerikaanse schrijfster die in Engeland woont, vertelt het verhaal vanuit de eerste persoon. Een stijl die de lezer echt het hoofd van Enna doet binnenkruipen en zo haar gedachten en emoties direct kan meebeleven. Perrin schrijft vlot en weet de spanning van het originele verhaal goed vast te houden. Wel valt op dat haar stijl niet evenwichtig is. Zo wordt de lezer soms overladen met vergelijkingen om vervolgens bladzijen lang geen vergelijking meer tegen te komen.
Enna wil graag lid worden van het Inktgenootschap om zo van binnenuit te onderzoeken wat er aan de hand is en verdere veranderingen van de wereld te voorkomen. Dat blijkt een hele klus, waarbij haar acties tot een aantal spectaculaire gebeurtenissen leiden.
Voor boekenliefhebbers valt er veel te genieten. Wie de boeken kent die een rol in het verhaal spelen zal genieten van de manier waarop de schrijfster de inhoud of de geschiedenis van een boek in haar verhaal verwerkt. Overigens hoeft de lezer geen kennis van de klassieke literatuur te hebben, het verhaal is ook goed te volgend zonder.
In het verhaal zijn citaten uit bekende boeken verwerkt. De herkomst hiervan kan de lezer in een literatuurlijst achterhalen. In een nawoord benadrukt de schrijfster dat ze haar uiterste best heeft gedaan citaten te kiezen uit boeken ‘zonder voorbeelden van racisme, haat, seksisme, antisemitisme of kwetsende stereotypen.’ Ook heeft ze rekening gehouden met de persoonlijke opvattingen van de schrijvers ’die geliefde boeken hebben geschreven, maar die er persoonlijke meningen op na hielden die ouderwets of zelfs kwetsend waren.’ Je kunt je afvragen of dit niet wat overdreven is en bovendien is het de vraag in hoeverre de schrijfster dit waar maakt. In veel klassiekers (ook in de klassiekers waaruit Perrin haar citaten heeft gekozen) zijn de rolpatronen traditioneel en je komt zeker stereotypering tegen in het werk van Dickens, Shakespeare en Carroll.
Het tweede deel in de serie verschijnt in 2023: Enna tegen de draken van Londen.

Enna tegen het Inktgenootschap is een onderhoudend magisch verhaal waarin boeken een belangrijke rol spelen.

Enna tegen het Inktgenootschap
Kristen Perrin, vertaald door Anne Douqué
De Fontein, 2022