Frank en Bert - Chris Naylor-Ballesteros


Frank en Bert, een vos en een beer, zijn vrienden. Dat zien we al op de titelpagina waar Frank een sjaal aan het breien is en Bert vol verwachting toekijkt.
Frank is de verteller van het verhaal: ‘Hoi, ik ben Frank. En dit is mijn beste vriend Bert.
We zijn dol op verstoppertje spelen. Bert vindt zichzelf supergoed in verstoppen. Maar dat is hij niet… Hij is er heel slecht in!
’. Frank onderstreept zijn woorden door te laten zien hoe het spel verloopt. Hij telt tot tien (de lezer kan meetellen) en opent zijn ogen. Bert is heel snel gevonden want hij valt direct op tussen de takken van een kale boom of achter een te kleine rots.
Bert verdedigt zich met het argument dat hij te weinig tijd krijgt om zich te kunnen verstoppen en daarom telt Frank tot honderd. Weer kan de lezer meetellen terwijl we Bert volgen op zoek naar een mooie verstopplek. Wat Bert niet ziet (en de lezer natuurlijk wel) is dat er een draad van zijn sjaal is blijven hangen en de opvallende roze draad leidt Frank direct naar Bert. Voor Frank triomfantelijk zijn overwinning opeist bedenkt hij dat Bert vast heel verdrietig zal zijn dat hij alweer verliest. Hij besluit dan dat vriendschap belangrijker is dan winnen.
De volgende dag spelen ze weer verstoppertje en deze keer zal Bert gaan zoeken. Frank is er zeker van dat Bert hem nooit gaat vinden, maar de lezer weet wel beter.

Frank en Bert is een vele opzichten een fijn prentenboek. Het is een warm verhaal over vriendschap. Het laat zien dat vriendschap soms ook betekent dat je je inleeft in een ander en je iets aardigs kunt doen door af te zien van je eigen behoefte en de ander iets gunt.
In het verhaal wordt veel geteld en het biedt zo de mogelijkheid het tellen te oefenen, desgewenst helemaal tot honderd.
De samenhang tussen tekst en beeld is erg goed en brengt ook humor in het verhaal. Deels doordat de lezer meer weet dan Frank en Bert en zeker ook omdat de vrienden zo leuk getekend zijn met hun sprekende gezichtsuitdrukkingen.

Frank en Bert is een warm vrolijk prentenboek over vriendschap en de kunst van het verliezen.

Frank en Bert
Chris Naylor-Ballesteros, vertaald door J.H. Gever
Gottmer, 2022

© Chris Naylor-Ballesteros