Heksje Hazel - Phoebe Wahl


Er zijn veel boeken waarin bosbewoners een jaar lang gevolgd worden. Ook de Amerikaanse illustratrice Phoebe Wahl kiest voor deze beproefde methode als raamwerk voor haar boek Heksje Hazel. Heksje Hazel, een struise dame die helemaal niet op een heks lijkt en ook niet tovert, beleeft in dit boek vier avonturen, in elk seizoen een. In de lente vindt ze een verweesd ei dat ze meeneemt en verzorgt. Er komt een uil uit die al gauw niet meer in haar huisje past.
In de zomer neemt iedereen het er eens lekker van op een fraaie warme dag, behalve Heksje Hazel. Zij wil door met haar vele taken tot ze wordt overgehaald wat rustiger aan te doen en te genieten van het lekkere weer en goed gezelschap.
In de herfst worden de bewoners van het bos geconfronteerd met een angstaanjagend gebrul dat uit een boomstronk komt. Met Heksje Hazel voorop gaan de zusjes Mol, Muizenpapa en zijn muizenkinderen op onderzoek uit.
In de winter heeft Heksje Hazel het als genezer en vroedvrouw zo druk dat ze niet op het weer let. Ze verdwaalt in een sneeuwstorm, maar gelukkig is er een oude bekende die haar net op tijd naar huis brengt.

De illustraties laten in een originele stijl met prachtig warm kleurgebruik het bos, zijn bewoners en hun huizen zien. Daarbij zijn tal van leuke details te ontdekken zoals de was aan de lijn, de inrichting van de huizen of de vrolijke wijze waarop de bosbewoners feest vieren. Dat het een boek van deze tijd is zien we in de weergave van de sprookjesfiguren die verschillende huidskleuren hebben, dik en dun zijn en ook in een rolstoel kunnen zitten. Dit alles als een vanzelfsprekendheid, het speelt geen enkele rol in het verhaal.
De combinatie tussen beeld en tekst is goed doordacht, waarbij de schoonheid van de tekst niet onder doet voor die van de illustraties. In rijke beeldende taal komt de wereld van Heksje Hazel tot leven. Met heerlijke voorleeszinnen als ’weer klonk er vanuit het binnenste van de boom een brullende, blèrende, blatende jammerkreet’ waarbij de voorlezer zich volop kan uitleven op het weergeven hiervan.

Heksje Hazel is op alle fronten een zeer geslaagd boek met kleine avonturen, geschreven in prachtige taal en beeldschoon geïllustreerd.

Heksje Hazel
Phoebe Wahl, vertaald door Nicolette Hoekmeijer
Boycott, 2022

© Phoebe Wahl