Hoor je mij? - Caja Cazemier en Martine Letterie


Caja Cazemier en Martine Letterie zijn gelauwerde schrijfsters die al heel wat jaren populaire boeken schrijven. Soms maken ze samen een boek en de laatste jaren kiezen ze daar de vaste vorm van een dubbelportret voor. Daarin wisselen de belevenissen van twee personages elkaar af, waarbij de verbinding tussen de twee verhaallijnen steeds duidelijker wordt.
Hoor je mij? gaat over doof zijn, of specifieker: hoe ziet je leven eruit als je doof bent en ongeveer twaalf jaar.

Sterre is doof en zal na de vakantie naar de brugklas gaan op een reguliere school. Ze is daar best zenuwachtig over. Zullen de leraren genoeg rekening houden met haar handicap en hoe zullen de andere leerlingen op haar reageren. Sterre is blij dat haar beste vriendin Emmelie bij haar in de klas komt, want zij is Sterres steun en toeverlaat en helpt haar als dat nodig is.
Freek, de tweede hoofdpersoon in het dubbelportret, leeft zo’n vijftig jaar eerder. Hij gaat naar school op het doveninstituut Effatha. Op deze school is gebarentaal verboden, de leerlingen moeten spraak afzien en zo goed mogelijk leren spreken. Freek is opstandig en dat brengt hem vaak in moeilijkheden.

De auteurs slagen erin de wereld van deze twee dove twaalfjarigen voor horende lezers te ontsluiten. Tijdens het lezen wordt al snel duidelijk wat het betekent als dove in een horende wereld te moeten functioneren. 
Het is ook een boek over puberteit en de spannende stap naar de middelbare school. Sterre krijgt te maken met diverse brugklasperikelen, zoals pesten, veranderende vriendschappen, schoolfeestjes, leuke leraren en minder leuke leraren.
Freek heeft in zijn tijd andere problemen, maar er zijn wel raakvlakken. Bijvoorbeeld in de omgang met broertjes en zusjes, die niet altijd begrip kunnen opbrengen en rekening willen houden met de handicap van hun broer of zus. Freek moet harder vechten om kansen te krijgen zich te mogen ontwikkelen dan Sterre, maar ook Sterre vindt hobbels op haar pad. Zowel Sterre als Freek vinden troost en plezier in toneelspelen.
Opgroeien in een horende wereld als je doof bent vraagt om aanpassingen en doorzettingsvermogen en de schrijfsters laten dat in een aantrekkelijk en vlot geschreven verhaal zien. Er moet veel overwonnen worden door Freek en Sterre, maar uiteindelijk is Hoor je mij? een hoopvol feelgoodboek.
Het boek sluit af met het hoofdstuk Over dit boek, waarin informatie staat over de onderwerpen die in het verhaal aan de orde komen.

Hoor je mij? is een vlot geschreven aantrekkelijk boek waarin aan de hand van een dubbelportret de lezer een inkijkje krijgt in het leven van dove leeftijdgenoten vroeger en nu.

Hoor je mij?
Caja Cazemier en Martine Letterie
Ploegsma, 2022