Een krokodil in het bad! - diverse auteurs


Een krokodil in het bad! is een bundel ‘gi-ga-groene’ (voor)leesverhalen voor kinderen vanaf een jaar of acht. Twaalf verhalen, tien speciaal voor dit boek geschreven, door twaalf bekende auteurs waaronder Paul van Loon, Selma Noort, Maren Stoffels, Simone Arts en Harmen van Straaten.
De verhalen gaan over de verhouding tussen mens en dier en dat wordt vaak origineel uitgewerkt. Soms zijn er geheimen in het spel, zoals bij Bregje die de aanwezigheid van krokodil Gilbert graag geheim houdt voor haar moeder. Ook Janne heeft een geheim; zij redt de spinnen die haar vader wil doden. Ander dingen die geheim worden gehouden zijn het per ongeluk opzuigen van de logeerhamster en de ontsnapping van een giftige slang. Die geheimen leiden natuurlijk tot hachelijke en komische situaties voor alles tot een goed einde komt.
Andere verhalen leggen de nadruk op natuurbeleving. Sarah gaat een kampeer-challenge aan en krijgt het zwaar als haar tent de boom in vliegt. Daan en Teun krijgen het aan de stok met de wespen op de camping (een verhaal met een verrassend einde) en Morris maakt het nodige mee als hij met zijn moeders een ‘ontspannen uitje’ in de natuur beleeft.
Op verrassend lichte wijze schrijft Pim Lammers over de begrafenis van Robbie, een geliefde goudvis en Harmen van Straaten speelt in zijn verhaal in op de toenemende oceaanvervuiling.

De verhalen zijn geïllustreerd door Micky Dirkzwager. Haar zwart-wittekeningen zijn vaak grappig. Bijvoorbeeld als ze laat zien hoe Drakensnotpudding wordt geproduceerd, hoe een wesp een glas cola in het vizier krijgt of hoe de ooievaar een kalfje komt brengen.
Erg leuk zijn ook de tekeningen waarin door middel van overdrijving de tekst wordt onderstreept, zoals het sjouwen van een te grote koffer door de natuur of fietsen op een fiets die te groot voor je is.

Een krokodil in het bad! is een leuke bundel verhalen waarin dieren een belangrijke rol spelen. Om zelf te lezen of om voor te lezen in de Kinderboekenweek en daarna.


Een krokodil in het bad!
Paul van Loon, Maren Stoffels, Myron van der Velden, Selma Noort, Ilona de Lange, Pim Lammers, Annet Jacobs, Karin Jekel, Simone Arts, Ellen Stoop, Angelique van Dam en Harmen van Straaten met illustraties van Micky Dirkzwager
Leopold, 2022

© Micky Dirkzwager