Balotje en Sinterklaas - Yvonne Jagtenberg


Vijftien jaar geleden creëerde Yvonne Jagtenberg de nieuwsgierige en ondernemende Balotje. In die vijftien jaar konden de kinderen lezen over haar avonturen die vaak herkenbaar zullen zijn. Zo ging Balotje naar de dierentuin en naar de dokter, kreeg ze een zusje, ging ze op ballet en in het net verschenen boek gaat ze op zwemles. Dit jaar verscheen er ook een heruitgave van Balotje en Sinterklaas, oorspronkelijk uitgegeven in 2004.

Balotje staat op de kade te wachten op Sinterklaas. Net als haar grote held draagt zij een mijter en heeft ze een lange rode mantel aan. Sinterklaas begroet haar dan ook als een collega.
‘s Avonds mag Balotje natuurlijk haar schoen zetten. Papa speelt op zijn gitaar en Balotje zingt en danst. Ze geniet met volle teugen. Het feest is helemaal compleet als Sinterklaas op pakjesavond de familie bezoekt.
De volgende ochtend vertelt oma Balotje dat Sinterklaas met de boot terug is naar Spanje en van oom Ben hoort ze dat hij pas over een jaar weer terug komt, in de herfst als de blaadjes van de bomen vallen. Dat duurt lang. Erg lang. Eerst wordt het winter, dan lente en vervolgens zomer, maar Balotje vergeet Sinterklaas niet. Ze denkt zelfs dat ze hem ziet op het strand in Spanje. Als het dan eindelijk herfst wordt maakt Balotje zich wel een beetje zorgen. Zou Sinterklaas nog weten wie Balotje is, of is hij haar vergeten?

Balotje en Sinterklaas is direct herkenbaar als een boek van Yvonne Jagtenberg door haar unieke herkenbare tekenstijl. Ze kreeg daar verschillende prijzen voor, waaronder twee keer het Gouden Penseel. Haar robuuste tekenstijlstijl waarin de originele vlakverdeling direct opvalt laat ook ruimte voor fijne details, zoals een missende schoen, zwembandjes aan het strand en het hachelijke avontuur van de kat en de mijter.
Jagtenberg kan naast goed tekenen ook goed schrijven. Het verhaal volgt een logische lijn en is daardoor heel geschikt voor jonge kinderen. Saai is de tekst zeker niet, het neemt vaak een kleine onverwachte wending.
Het thema van het lange wachten tot Sinterklaas weer terugkomt is vaker uitgewerkt, maar zelden zo overtuigend als in dit prentenboek. In alle seizoenen blijft Balotje aan Sinterklaas denken en zo wordt het heel duidelijk dat drie seizoenen wachten echt wel lang is. Zo lang dat Balotje zelfs bang wordt dat Sinterklaas helemaal niet meer komt. En misschien komt dat wel omdat ze hem nog niet bedankt heeft voor het mooie cadeau dat hij heeft gegeven…
Gelukkig is Balotje geen tobber en laat ze deze gedachte ook weer los. En als Sinterklaas dan eindelijk weer van de boot stapt stelt hij Balotje direct gerust ‘Ik ga wel weg, maar ik kom elk jaar ook weer terug!’ En dat is een fijne boodschap voor kinderen die net als Balotje moeite hebben om straks weer afscheid te nemen van Sinterklaas.


Balotje en Sinterklaas
Yvonne Jagtenberg
Gottmer, 2022

© Yvonne Jagtenberg