De kleren van Sinterklaas - Paul Biegel


Anouk weet het zeker: Sinterklaas logeert bij haar, er staat immers een koffer met zijn kleren in de logeerkamer. De kinderen op school geloven haar niet, behalve Anouks vriendin Laura. Zij stelt voor dat alle kinderen op 6 december naar Anouk komen, want dan zal Sinterklaas zeker aan de ontbijttafel zitten; hij werkt immers niet op die dag. De kinderen vinden het een goed idee en ook de vader van Anouk ziet het wel zitten. Zal Sinterklaas echt bij Anouk ontbijten en zullen de kinderen haar dan eindelijk geloven?

De kleren van Sinterklaas verscheen voor het eerst in de verhalenbundel De Toverhoed uit 1979 en werd in 2008 als prentenboek uitgegeven met eveneens tekeningen van Sanne te Loo. De tekst wijkt iets af van het origineel uit 1979, met als meest opvallende aanpassing de verandering van namen. Zo werden Joke, Sylvia en Bert, respectievelijk Anouk, Laura en Igor.
Toch blijft de tekst in alles een typische ‘Biegeltekst’: goed lopend en heerlijk om voor te lezen. Het verhaal heeft twee lagen, de kinderen zullen meeleven met Anouk, de volwassen en oudere kinderen zullen het verhaal op een andere manier lezen.

Sanne te Loo maakte voor deze herdruk nieuwe illustraties. Ze koos daarbij soms voor een ander beeld en soms bleef ze bij het oude beeld, maar geeft dat dan weer in de tekenstijl die ze voor dit boek koos. Het is leuk om te zien hoe die stijl zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. In de uitgave uit 2008 zijn de illustraties in zachte kleuren en tekent Te Loo gedetailleerd. In de nieuwe uitgave is met name de achtergrond neutraler geworden. De uitbundige intocht in de binnenstad van Utrecht heeft plaats gemaakt voor een verstild beeld waarin we Sinterklaas op zijn paard (met een koffer!) door een stad zien rijden. Het kleurgebruik is zachter geworden en de personages hebben een make-over gekregen. Wat is gebleven is de rol van Anouks kat die haar op de voet volgt. Tot het raadsel van de logeerpartij is opgelost. Dan gaat hij slapen, op wel een heel uniek plekje.

De kleren van Sinterklaas
Paul Biegel met illustraties van Sanne te Loo
Gottmer, 2022

© Sanne te Loo