Sinterklaas ABC - Mariska Hammerstein


Sinterklaas ABC is een betrekkelijk klein boek, perfect schoenformaat, waarin op iedere letter van het alfabet een versje is gemaakt:

A is van Aankomst /na de reis over zee.
Sint staat aan dek/ en de Pieten zijn mee.
We staan op de kade,/ de stoomboot vaart binnen.
We zingen en springen,/ het feest kan beginnen.


Bij sommige letters zijn er meerdere woorden die verwijzen naar de letter waar het om draait. Bijvoorbeeld de Z, die is van Zingen, Zak, Zwaaien en Zeker.
Zoals bij ieder alfabet zijn de Q en de X de lastigste letters. Dat lost de schrijfster creatief op. Bij de X verwijst ze naar kruisjes die voor kusjes staan en waarvan Sint er graag een stuk of drie ziet op een mooie tekening. Het versje voor de Q verwijst naar verschillende prachtige namen en neemt daarna een creatieve afslag door de lezer te vragen of ze ook een Q horen in speQulaasje en DanQu Sinterklaasje.
Naarmate het alfabet vordert komen we ook verder in de tijd. Na de A van Aankomst, via onder andere de F van fantaseren (over wat je voor cadeau gaat krijgen), de I van Inpakken, de S van Strooien en de U van Uren wachten is het slotakkoord voor de Z:
 
Z is ook van Zwaaien/ Sint en Piet vertrekken vlug.
Maar volgend jaar, dan komen/ ze vast en Zeker terug!


Het Sinterklaas ABC zal extra leuk zijn voor kinderen uit groep drie die in deze periode volop bezig zijn de letters van het alfabet eigen te maken. Maar ook jongere kinderen zullen van de eenvoudige rijmpjes genieten en met plezier de illustraties van Juliette de Wit bekijken. Zij tekent rond de letters pakjes, kinderen en soms voorwerpen die in het versje voorkomen. Wie goed oplet ziet dat altijd hetzelfde Pietje in de buurt is.
Het boekje is ook goed te gebruiken om met kinderen die niet zo goed bekend zijn met de gewoonten rond het sinterklaasfeest de versjes te bespreken en zo een en ander toe te lichten.

Sinterklaas ABC
Mariska Hammerstein met illustraties van Juliette de Wit
Ploegsma, 2021

© Juliette de Wit