Zie de maan schijnt door de bomen - Mies van Hout


Zie de maan schijnt door de bomen
van Mies van Hout is een sinterklaasliedjesboek. Het verscheen in 2011 en er werden al 30.000 exemplaren van verkocht. Het is nu opnieuw uitgegeven in een stevige kartoneditie.
Twaalf bekende sinterklaasliedjes vormen het uitgangspunt en zijn de rode draad in een doorlopend verhaal. Zoals in vrijwel ieder sinterklaasliedjesboek bijt Zie ginds komt de stoomboot het spits af. We kijken mee met een vosje dat in een besneeuwd landschap naar de aankomst van de boot kijkt. Het vosje ziet Sinterklaas ook, trippel, trappel, trippel, trap, langs de huizen rijden terwijl Piet pakjes door de schoorsteen gooit. Lopend door het bos, waar de maan door de bomen schijnt, gaat het vosje op zoek naar zijn dierenvrienden. Hij vertelt hen over die man die alle jaren weer uit Spanje komt varen.
Eenmaal thuis zet het vosje zijn schoen voor de haard in het vossenhol en terwijl buiten de wind door de bomen waait bakt hij samen met zijn vrienden pepernoten. De dieren vieren met elkaar sinterklaasavond, Sinterklaasje komt zelfs even binnen met zijn knecht. Het zijn twee dieren die zich hebben verkleed. Terwijl het feest wordt gevierd zien we Piet met een fiets ploeteren in de sneeuw, hij heeft een lekke band. Piet heeft vast even naar binnen gegluurd bij het vosje toen hij langs zijn hol kwam, want voor het afscheidslied klinkt heeft Sinterklaas nog een paar cadeautjes voor de deur gelegd.

Het verhaal van het vosjes en zijn vrienden wordt geheel in beeld verteld bij de tekst van de bekende sinterklaasliedjes. Het boek is een leuke aanvulling op al bestaande sinterklaasboeken met de teksten van de liedjes. Nu eens niet Oud- Hollandse plaatjes met Sinterklaas in de hoofdrol, maar een leuk vosje en zijn vrienden die op hun eigen wijze het feest vieren. Natuurlijk zijn Sinterklaas en Piet wel regelmatig te zien. De activiteiten die in het prentenboek worden getoond zullen voor kleuters herkenbaar zijn: zingen bij het schoentje zetten, verkleden als Sint of Piet, pepernoten bakken en pakjesavond vieren.

De illustraties van Mies van Hout zijn top. Prachtig kleurgebruik, genoeg details om te verassen, zonder de lezer te overweldigen met een overvolle zoekplaat. Heerlijk boek.
 

Zie de maan schijnt door de bomen
Mies van Hout
Gottmer, 2022


© Mies van Hout