Ze hadden hun schaapjes geteld - Benny Lindelauf


Benny Lindelauf schreef dit kerstverhaal oorspronkelijk voor een muziekproductie die in 2019 in première ging en werd uitgevoerd door Het Laagland en de philharmonie zuidnederland. Voor dit boek bewerkte hij de tekst en maakte Marieke Nelissen illustraties.
Het verhaal begint op een ijskoude decembernacht in de heuvels rond Bethlehem. De herders slapen rond het vuur behalve Gili die ligt te piekeren over het medaillon dat ze is kwijtgeraakt. Het is een bijzonder sieraad dat van haar overleden moeder is geweest. Gili besluit op te staan en nog eens goed te gaan zoeken in de schaapskooi. Ze vindt het medaillon, maar tijdens haar zoektocht is een van de schapen ontsnapt. Het is Brekebeen die ze zelf heeft grootgebracht met de fles. Wat moet ze doen?  Zal ze luisteren naar de waarschuwingen van haar broers voor het ravijn en de wolf? De broers die van mening zijn dat meisjes sowieso niet thuishoren in het herdersvak. Of moet Gili vertrouwen op de wijsheid van haar opa dat problemen er zijn om opgelost te worden. Gili besluit het schaap te gaan zoeken. 
Het is een bijzondere nacht waar een ster haar de weg wijst. Maar de ster neemt de bedreigingen niet weg. Om Brekebeen veilig thuis te krijgen zal Gili de gevaren van het ravijn en de wolf moeten trotseren. Dat doet ze op haar eigen wijze.

Zoals we van Lindelauf gewend zijn krijgt de lezer een mooi verhaal, spannend en prachtig geschreven. Het verhaal speelt zich af op kerstavond. Het eindigt dan ook in de stal bij Jozef en Maria en hun pasgeboren kind.
Ze hadden hun schaapjes geteld is een sfeervol boek, niet in de laatste plaats door de prachtige illustraties van Marieke Nelissen. Zij brengt het landschap tot leven in zijn nachtelijke schoonheid waarin ze de bijzondere sfeer van de kerstnacht weet te vangen, maar ook de dreiging van gevaar die Gili omringd. Nelissen speelt met de inhoud van het verhaal. Ze laat beelden zien van wat er verteld wordt en verweeft daar op creatieve wijze verhaalelementen in, zoals het haar van Gili’s moeder. Hier en daar kiest ze voor een verrassend perspectief, bijvoorbeeld door niet de familie te laten zien, maar alleen hun blote (?) voeten in de sandalen rond de lege plek waar Gili zou moeten liggen.

Ze hadden hun schaapjes geteld
Benny Lindelauf met illustraties van Marieke Nelissen
Querido, 2022

© Marieke Nelissen