Twee schatjes van ratjes - Erik van Os en Elle van Lieshout
De kaft van dit prentenboek doet vermoeden dat de twee ratjes die we zien wellicht niet zo schattig zijn als de titel doet vermoeden. We zien ze immers met zichtbaar enthousiasme een vuilniszak kapot maken en verwachtingsvol de inhoud bestuderen. Dat blijkt een dagelijkse bezigheid in het stukje stad waar de ratjes Knoop en Knaas wonen. Daar is geen gebrek aan eten, maar niet alles is even lekker. Als er twee heerlijke stukjes brood worden gevonden, een met stroop en een met kaas, eist Tante Dominante die op. Ze gaat ze later opeten en tot die tijd zet ze er een stuk kippengaas overheen. Voor ze weggaat spreekt ze haar neefjes ferm toe:
Knoop en Knaas, kom, luister goed./ Als ik straks terug ben/ en mijn brood ligt daar niet meer/dan gaat er iets gebeuren/ wat je heel lang zult betreuren/ en dat doet verschrikkelijk zeer!’
De neefjes kunnen de verleiding echter niet weerstaan en doen er alles aan om bij de stukjes brood te komen.

Het verhaal is geïllustreerd door Thé Tjong-Khing en eigenlijk heeft het geen tekst nodig. We zien een vuilnisbelt, waar Thé de ratjes vanuit verschillende hoeken laat zien. Vaak is dat van dichtbij en dat maakt verschillende objecten erg groot. Zo zien we bijvoorbeeld een enorm een mondkapje. De expressie van de ratjes is geweldig getekend. 
We zien de ratjes diverse pogingen doen om bij het brood te komen (en de ergernis op hun snuitjes omdat het maar niet lukt). Uiteindelijk zijn ze hun tante te slim af, al levert hen dat geen eten op.
Hoewel de tekeningen de verhaallijn duidelijk weergeven is de tekst toch meer dan een aanvulling. De levendige taal is erg leuk om voor te lezen. De tekst is op rijm, maar wel een rijm met een wisselend ritme en dat vraagt oplettendheid van de voorlezer om het volledig tot zijn recht te laten komen.

Twee schatjes van ratjes is een vermakelijk prentenboek vol prachtige illustraties en een levendige tekst.
 

Twee schatjes van ratjes
Erik van Os en Elle van Lieshout met illustraties van Thé Tjong-Khing
Gottmer, 2023


 © Thé Tjong-Khing