Heel Keverburg kookt - Bibi Dumon Tak


Het gonst in Keverburg want de jaarlijkse kookwedstrijd voor zespotigen komt er weer aan. Zeshonderacht families doen mee. De wedstrijd is al honderdtien keer op rij gewonnen door de vlinders en ook de nummers twee en drie staan vast. Het is de vierde plaats waar de deelnemers om strijden met gerechten als limonadeschuim van stuifmeel, een moes van zoete boomwortel of een echtgenoot gebakken en gestoofd in zijn eigen jus. Alle families hebben wel een keer de vierde plaats behaald, behalve de mestkevers. Zij eindigen altijd als laatste met hun familiegerecht poep op een bedje van poep. Daarom overwegen ze niet meer mee te doen. Maar de oudste en wijste mestkever houdt een vlammend pleidooi om niet op te geven. De mestkevers geven haar gelijk en dus bereiden ze weer hun vertrouwde gerecht. Maken ze deze keer wel een kans?

Bibi Dumon Tak schreef weer een heerlijke voorleestekst. Haar taalgebruik is altijd rijk en vol humor. Op de schutbladen staan alle zespotige beestjes die in het verhaal voorkomen afgebeeld met hun naam en wat ze eten. Zo kunnen we ze herkennen op de illustraties en begrijpen we ook meer van de gerechten die ze voor de wedstrijd koken.
De illustraties zijn betoverend mooi. Geertje Aalders knipte ieder beestje met de hand uit tot in de kleinste details. Op Facebook zegt ze daarover: ‘Ieder beschikbaar moment, van vroeg in de ochtend tot laat in de avond zat ik harige kriebelpootjes te knippen, glimmende keverschildjes te knutselen en uit de krochten van mijn atelier de beste kleuren blauw op te snorren’ Het resultaat is een groots kijkspektakel. Op de kleurige illustraties is heel veel te zien en te ontdekken. Alle beestjes zijn natuurgetrouw afgebeeld, al doen ze soms wel dingen die alleen in Keverburg kunnen zoals kraantjes aan berken bevestigen of gerechten opdienen in Brabants Bontservies. Daarnaast zien we de beestjes ook op een gewone Keversburgse dag. Dan eet de spinnendoder zijn favoriete maaltijd, boort de Oost-Aziatische Boktor zich door een blad en zijn de doodgravers net aan de slag gegaan met een dode vogel.

Heel Keverburg kookt is een prachtig uitgevoerd prentenboek met een vermakelijk verhaal.

Heel Keverburg kookt
Bibi Dumon Tak met illustraties van Geertje Aalders
Gottmer, 2023

© Geertje Aalders