Vos & zoon - Paddy Donnelly


De Ierse schrijver/illustrator Paddy Donnelly woont tegenwoordig in België, maar groeide op aan de noordkust in Ierland. Hij tekent graag dieren, de zee of de natuur. Dat zien we op een verrassende wijze terug in het prentenboek Vos & zoon waarin dieren de hoofdrol spelen. 
Robbie is de jongste telg van een vossenfamilie die groot zijn geworden als staartenmakers.
Dieren komen van heinde en ver naar de winkel om een staart uit te zoeken. Er is dan ook een ruime keuze: werkstaarten, bruilofsstaarten, verjaardagsstaarten en zelfs staarten voor de eerste schooldag. Robbie werkt al mee in de zaak, maar eigenlijk is hij de gang van zaken behoorlijk zat. Altijd maar diezelfde staarten en altijd afgemeten op dezelfde perfecte lengte; Robbie wil iets anders. Zijn vader vindt dat malligheid, maar Robbie gaat toch aan de slag met zijn creatieve ideeën.

Het sympathieke gegeven van het verhaal is vooral in beeld uitgewerkt en daar ligt de grootste aantrekkingskracht van het boek. Dat begint al op het schutblad waar een kaart getekend is van Pluimenburg, de woonplaats van de familie Vos. De winkel is gevestigd op de Lamalaan, niet ver van de Pangolinpromenade en het Pandaplein. Terwijl het verhaal zich ontvouwt zien we wat er zoal komt kijken bij runnen van een staartenwinkel: staarten opmeten, opruimen, schoonmaken en soms moeten de klanten zelfs in bedwang worden gehouden. De keurige winkel wordt een stuk kleuriger als er toch klandizie blijkt te zijn voor de staarten die Robbie ontwerp. Ook het maakproces van deze nieuwe collectie is in al zijn uitbundigheid te zien. Wie goed kijkt ziet ook twee muizen met belangstelling voor het vak.
Op de laatste pagina zien we dat Robbie als volwassen Vos de winkel heeft overgenomen en dat Vos & zoon is uitgebreid met een dochter. En we zien dat de muizen inmiddels ook een goedlopende winkel hebben geopend.
Dat het vaker voorkomt in familiebedrijven dat de jonge garde veranderingen wil, waar de oude garde graag aan tradities vasthoudt zal aan kleuters voorbij gaan. Maar dat de jonge Robbie uiteindelijk serieus wordt genomen zal ze zeker aanspreken.

Vos & zoon is een vrolijk prentenboek waar de creativiteit van de pagina’s spat.

Vos & zoon
Paddy Donnelly, vertaald door Joukje Akveld
Luitingh-Sijthoff, 2023

© Paddy Donnelly