Mensendieren - Yoko Heiligers


Illustratrice Yoko Heiligers maakte een heel bijzonder prentenboek over de relatie tussen mens en dier. Heiligers liet zich voor dit boek inspireren door oude schoolplaten. De illustraties zijn dan ook echte kijkplaten met een didactisch insteek. Het boek laat 25 dieren zien, afgebeeld over twee bladzijden. De dieren zijn in segmenten weergegeven. Ieder stuk geeft een deel van de relatie tussen de mens en dat specifieke dier weer. Recht boven het dier staat zijn naam, onder de segmenten wordt de relatie in een woord omschreven.
Bijvoorbeeld de duif. Het gehele dier is vliegend afgebeeld. Links onder het puntje van zijn vleugel zien we boven het woord thuis een duivenhuis door mensenhanden gemaakt. Het volgende segment laat een deel van de vleugel zien met een deel van de borst en de pootjes. In de poten draagt de duif een opgerold papier. Een hand laat de duif los, in de lucht is een bommenwerper te zien. De bijpassende tekst is boodschap. Het volgende segment laat de rest van de borst van de vogel zien en zijn kop. In de snavel een takje, op de achtergrond prikkeldraad: hoop. Het laatste segment, waar de vleugel en een hand in elkaar overgaan zien we een troep duiven die gevoerd wordt op een plein. Contact is het commentaar.

Heiligers werkt in een grafische stijl met stevige lijnen en altijd met een opvallend kleurpalet. De pagina over de duif wordt gedomineerd door blauwpaarse tinten in combinatie met zacht roze. Het ruwe papier waarop het boek is gedrukt past mooi bij de gedekte tinten. Elke pagina heeft zijn eigen kleurschema, altijd goed gekozen.
De associaties die Heiligers oproept met haar tekeningen en woorden zijn soms heel verrassend. Bijvoorbeeld door overwinning te combineren met een schildpad. Een combinatie die duidelijk wordt op de afbeelding waar we de schildpad nog net zien winnen van de haas.

Een prentenboek krijgt al snel de leeftijdindicatie ‘jonger dan zes jaar’, maar dat is in dit geval veel te beperkt. Dit is een kijk-en beleefboek voor alle leeftijden. Jonge kinderen zullen zich niet veel gelegen laten liggen aan de woorden die de maakster bij haar tekeningen koos. Voor oudere lezers is dit juist een toevoeging, omdat het uitnodigt na te denken over de relatie tussen mens een dier. 

Mensendieren is een fascinerend en knap gemaakt boek dat een breed publiek verdiend.

Mensendieren
Yoko Heiligers
Loopvis, 2023

 © Yoko Heiligers