Vos en Haas aa bee see - Sylvia Vanden Heede


De Vos en Haasboeken van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandstalige kinderboekenaanbod. In 1998 verscheen het eerste boek en inmiddels zijn er series voor startende lezers, groeiboeken, voorleesboeken en doeboeken verschenen over de populaire personages Vos en Haas en hun vrienden. De laatste uitbreiding is een ABC-boek: Vos en Haas aa bee see.
Een alfabetboek dus waarin bij iedere letter een tekst staat en een bijpassende tekening. De hoofdletters domineren, de kleine letters staan er in een hoekje bij. De teksten bij de letters hebben geen vast patroon, ze verschillen in lengte en soms zijn ze op rijm. Ook de inhoud is divers. Zo staat bij de ene letter de uitspraak centraal, bij andere de vorm of er wordt een eigenschap uitgelicht. Soms wordt daarbij nadrukkelijk verwezen naar personages uit de Vos en Haasboeken.
De C is een voorbeeld waarbij ingegaan wordt op de uitspraak: ‘C is van keek en klinkt als see/ dus zeg je seek en je schrijft cake./ Of zeg je sake en schrijf je ceek?/ Hou op zeg! Dit houdt geen steek!’
Bij de L staat de vorm centraal: ‘L is een lange lus./ Twee lussen en een neus ertussen./ Dat is de kop van Haas./ Haar oren zijn te lang, helaas!’  Op de illustratie zien we Vos als kunstschilder werken aan een portret van Haas en wordt duidelijk hoe we de associatie tussen de oren van Haas en de letter moeten begrijpen.
De Z is een voorbeeld waar de eigenschap van de letter het onderwerp is: ‘Z zit achteraan./ Het alfabet is afgelopen./(…) en de W krijgt zelfs een karaktereigenschap toebedeeld: ‘W wil alles weten: /Wie? Wat? Waar? Waarom?/ Zo werd W de wee van wijs/ en niet de dee van dom.’
In een alfabetboek zijn de Q en de X altijd een uitdaging. Vooral bij de Q wordt dat creatief opgelost: ‘Q lijkt een kat met een staartje. /Of een O met een steeltje eraan./ Met kuu, kuu, kuu leert Piep kraaien/ Q-kelle-Q als een echte haan!

Vanden Heede maakt het de kinderen niet altijd makkelijk met haar teksten, het kan uitdagend zijn de associaties en grapjes te snappen. Daar kunnen de aantrekkelijke tekeningen van Thé Tjong-Khing bij helpen. Bijvoorbeeld als Vos de vorm van een Y uitbeeldt of dat een P op een paal met een streep erdoor een verkeersbord is.
De illustraties van Thé Tjong-Khing vervelen nooit. Ook in dit boek is het weer genieten, zeker voor de lezers die vertrouwd zijn met de (on)hebbelijkheden van de karakters. Zo zijn er verschillende grapjes over de iets te dikke buik van Vos en bloeit nog altijd de liefde tussen Meermin en Rob het piraatje.

Vos en Haas aa bee see is een uitdagend ABC boek vol taalspel waarin de personages uit de Vos en Haas boeken een belangrijke rol spelen.

Vos en Haas aa bee see
Sylvia Vanden Heede met illustraties van Thé Tjong-Khing
Lannoo, 2023


© Thé Tjong-Khing