24 uur - Marcel van Driel


Uitgeverij Kluitman biedt onder de naam Kluitman-novelles een serie aantrekkelijke spannende boeken aan voor jongeren. De boeken zijn niet dik, ongeveer honderd pagina’s, mooi uitgegeven met een harde kaft en geschreven door auteurs die jongeren graag lezen, zoals Chinouk Thijssen, Eva Burgers, Natasza Tardio of Marlies Slegers. Marcel van Driel past goed in dit rijtje. Wie zijn Superheldenboeken heeft gelezen weet dat deze veelzijdige schrijver pakkende verhalen kan verzinnen en deze meeslepend vertelt.

24 uur is een spannende thriller die zich afspeelt in de winter. Zestienjarige Claire heeft een baantje als flitsbezorger en gaat op weg naar haar laatste bestelling. Ze is met haar hoofd bij haar aanstaande afspraakje met haar nieuwe vriendin Nina. Nina heeft gevraagd of ze straks langskomt en blijft slapen en nu heeft Claire vlinders in haar buik. Alleen haar moeder zal wel weer wat te zeiken hebben als ze na haar werk niet direct naar huis komt.
Als ze aanbelt treft ze twee Engelssprekende broers die een pistool op haar richten. Zij laten haar weten dat ze de komende 24 uur jacht op haar gaan maken. Claire moet haar telefoon inleveren en ook haar winterjas en schoenen. Ze wordt gechipt en krijgt de waarschuwing dat iedereen die haar helpt vermoord zal worden. Als Claire 24 uur uit handen van de broers weet te blijven krijgt ze 10.000 euro. Vinden ze haar binnen die tijd, dan wordt ze doodgeschoten.

Van Driel is erg goed in het schrijven van een ijzingwekkend verhaal. Zo weet hij uitstekend de spanning op te bouwen en vast te houden. Vaak ziet de lezer geen enkele uitweg meer, maar gelukkig is Claire slimmer dan de lezer. Toch is ze geen superheld waarvan je direct ziet aankomen dat ze het wel gaat redden. Integendeel. Claire is een meisje van vlees en bloed; vol van haar eerste grote liefde en een puber die overhoop ligt met haar moeder. Ook is ze bang, doodsbang.
Het verhaal heeft een beklemmende sfeer, de lezer wordt daarin geen adempauze gegund en dus laat het boek zich moeilijk wegleggen. Het is ook een hard verhaal. Niet dat het bloed van de pagina’s spat, maar de schrijver schroomt niet duidelijk te maken dat het de broers menens is.

24 uur is een bloedspannende novelle met een geloofwaardig plot en uitstekend geschreven. Meer van dit graag.
 

24 uur
Marcel van Driel
Kluitman, 2023