Kun jij een geheim bewaren? - Melissa Castrillŏn

Uitgeverij Boycott is een kleine uitgeverij die inmiddels naam heeft gemaakt bij liefhebbers van mooie onderscheidende kinderboeken. Een van de kinderboekenmakers die door Boycott op de kaart is gezet is de Engels/Colombiaanse Melissa Castrillŏn. Zij is in de eerste plaats een gevierd illustrator die diverse prijzen kreeg, waaronder een Bronzen Penseel. Bij drie boeken schreef ze ook de tekst, waar Kun je een geheim bewaren? er een van is.

Winnie woont met haar ouders in een kasteel. Daar hangt een kleurig oud wandkleed waarop te zien is hoe haar voorouders diverse angstaanjagende beesten uit de bossen rondom de stad hebben verjaagd. Winnie vindt de draak met zijn scherpe tanden best eng, vooral ‘s nachts. Dan hoort ze namelijk de beesten van het wandkleed snurken. Haar ouders zeggen dat ze het onweer hoort en nergens bang voor hoeft te zijn.
Op een dag als Winnie aan het oefenen is met haar houten zwaard tilt een reusachtige windvlaag haar op en belandt ze op de rug van een draak. Ze herkent hem direct: het is de draak van het wandkleed. Al snel ziet ze ook de andere huiveringwekkende beesten van het kleed: de griffioen, de boomman en de gevleugelde leeuw. Gelukkig zijn ze veel vriendelijker dan Winnie dacht. Het is alleen de vraag of ze haar weer naar huis willen laten gaan, want niemand mag immers weten dat ze nog bestaan.

Kun je een geheim bewaren? speelt op een originele wijze in op vaak voorkomende kleuterangsten voor monsters die opeens kunnen opduiken. Als Winnie oog in oog komt te staan met haar grootste angst blijkt het erg mee te vallen. De draak, die er ‘in het echt’ al veel vriendelijker uitziet, heeft geen kwade bedoelingen. Integendeel, hij neemt het voor Winnie op als de anderen haar niet vertrouwen.
Winnie heeft plezier met haar nieuwe vrienden en als het tijd is om naar huis te gaan mag ze weg op voorwaarden dat ze niemand vertelt over hun bestaan. Dat pakt verrassend uit. Winnie is nu niet langer bang voor de geluiden die haar nieuwe vrienden midden in de nacht maken, maar haar ouders zijn er niet gerust op. Kleuters zullen vast genieten van het plaatje waar Winnie glimlachend tussen haar bang kijkende ouders in bed ligt.

Natuurlijk spelen de illustraties een belangrijke rol. Zoals vaak bij Castrillŏn kies ze voor een opvallend kleurpallet. Geen zachte bruin- en blauwtinten die we kennen van de wandkleden uit oude kastelen, maar roze, turquoise en blauw. De bonte illustraties gaan mooi samen met de tekst. Zo zijn er vloeiende lijnen rond het bed om aan te geven dat er gedroomd wordt en geven de lichaamshoudingen  en gezichten duidelijk weer wat de stemming is.
Het wandkleed is de ster van dit prentenboek. Aanvankelijk valt vooral de draak op, later ook de andere mythische personages die Winnie zal ontmoeten. De draak en zijn vrienden wonen in een bosrijke omgeving en soms moet je goed kijken om ze te ontdekken. Door de vrolijke kleuren heeft het boek een vriendelijke uitstraling.

Kun je een geheim bewaren?
Melissa Castrillŏn, vertaald door Nicolette Hoekmeijer
Boycott, 2023

© Melissa Castrillŏn