Rinus - Ingrid en Dieter Schubert


De kleine neushoorn Rinus heeft een opa om trots op te zijn. Dat kunnen we duidelijk zien op de illustratie waar een oudere neushoorn behangen met medailles zit te dromen over de tijd dat hij nog een sterke wilde neushoorn was.
Als opa een dagje op Rinus past heeft de kleine neushoorn daar echt zin in. Hij wil graag met opa spelen, maar opa ‘wil eigenlijk helemaal niets’. Als opa zelfs in slaap valt grijpt Rinus zijn kans: hij gaat op avontuur. Net als zijn opa is hij ‘wilder dan wild’ en ‘sterker dan sterk’. Daar krijgt hij wel dorst van. Op zoek naar water ziet Rinus het gevaar niet en dreigt er een tragedie. Maar daar is opa!

Het echtpaar Ingrid en Dieter Schubert behoren tot de royalty van de kinderliteratuur. Ze zijn de makers van prachtige klassiekers als Monkie, Woeste Willem en Platvoetje en ook hun meer recente prentenboeken vinden hun weg naar de lezers.
Het leuke van dit prentenboek is dat er zoveel te zien en te ontdekken valt op de toch rustig ogende illustraties. En daarbij ontbreekt de humor niet. Bijvoorbeeld dat opa niet een of twee medailles heeft, maar er letterlijk mee behangen is. Of de dieren die opa een massage geven en die niet willekeurig gekozen zijn. Er valt nog meer te zien, zoals de inhoud van het tasje dat Rinus heeft meegenomen, of de verschillende gezichtsuitdrukkingen van de omstanders als Rinus zich van zijn wildste kant laat zien.

Zoals altijd is het kleurgebruik weer prachtig. Er is veel ruimte voor de warme achtergrondkleuren en daarbij is het fijn dat die kleuren geen egale vlakken zijn, maar ademen. Het kleurgebruik volgt de inhoud: vrolijk als Rinus geniet, harder en donkerder als er gevaar dreigt en vol werveling als opa in actie komt. De dieren zijn prachtig getekend. Ook als ze menselijke handeling uitvoeren blijven ze overtuigend een dier.
Lief en vrolijk makend is de laatste tekening op het schutblad. Rinus zit veilig en gelukkig op de rug van zijn opa met zijn schatten in de poten en opa draagt zijn tasje. Iedereen kan zien dat daar een opa en een kleinkind gaan die van elkaar houden .

Rinus
Ingrid en Dieter Schubert
Hoogland & Van Klaveren, 2023

© Ingrid & Dieter Schubert