Vakantieboekentips


Vier boekentips voor de zomer en we beginnen bij de kleuters.
Balotje op vakantie is weer verkrijgbaar in een frisse nieuwe druk. Balotje gaat met haar vader, moeder en babyzusje op reis. Ze gaan met de auto naar een ander land. Balotje vraagt zich af of er in dat andere land wel een vriendje zal zijn om mee te spelen. ‘Natuurlijk’ zegt papa’ overal kun je vrienden maken'.
Onderweg tijdens een stop ontmoet Balotje een jongetje die hele rare woorden zegt (heerlijk om voor te lezen!) Toch vinden ze al snel een manier om elkaar te begrijpen en samen plezier te maken. Het gaat zeker goedkomen met vrienden maken deze vakantie, helemaal als Balotje een bekende auto op het vakantieadres ontdekt.
Yvonne Jagtenberg werkt in dit boek een herkenbaar thema uit, want Balotje is vast niet de enige die zich zorgen maakt over spelen met kinderen die een andere taal spreken.

Balotje op vakantie
Yvonne Jagtenberg
Gottmer, 2023


Taart voor iedereen van Thé Tjong-Khing is zijn verjaardagscadeau aan ons voor zijn negentigste (!) verjaardag. De zogenaamde taartboeken zijn al jaren heel populair en er zijn er inmiddels in binnen-en buitenland zo’n 720.000 verkocht.
Dit nieuwe kijk- en zoekboek werkt het vertrouwde concept weer geweldig uit. We zien de feestgangers op weg naar een etentje in de buitenlucht. Een etentje met taart natuurlijk. De voorbereidingen worden verstoord door een roofvogel die er met diverse voorwerpen én de taart vandoor gaat. Hij laat echter zijn buit vallen en zo moet ieder op zoek naar het voorwerp dat gemist wordt.
Het is weer een prachtig kijkboek waar heel veel verhalen in te ontdekken vallen. Het is fijn dat Thé Tjong Khing de avonturen in mooie rustige spreads vertelt en de kijker niet overweldigd wordt door een veelheid aan beelden. Een heerlijk boek voor op de achterbank op weg naar de vakantiebestemming.

Taart voor iedereen
Thé Tjong-Khing
Lannoo, 2023


De grote boze heks van Hanna Kraan is geen boek op vakantieformaat, maar toch een aanrader om mee te nemen. In dit prachtig uitgegeven boek, vol geweldige kleurrijke illustraties van Annemarie van Haeringen, staan alle boze heks-verhalen die tussen 1990 en 2005 verschenen.
De boze heks doet haar naam eer aan als ze een slecht humeur heeft, dan is ze in staat tot kwaadaardig toverwerk, bijvoorbeeld alle stekels van Egel in de knoop te toveren. Maar ze is ook medebewoner van een gemeenschap die als het erop aankomt pal voor hun boze heks gaan staan. Niet alleen de boze heks heeft zo haar grillen, ook de andere bosbewoners hebben hun eigenaardigheden.
De korte verhalen zijn goed geschreven met lekkere dialogen en veel humor. De verhalen zijn een feest om voor te lezen en kinderen van uiteenlopende leeftijden vinden ze leuk. Een prima boek als je wilt voorlezen aan een groep kinderen van verschillende leeftijden.

De grote boze heks
Hanna Kraan
Lemniscaat, 2023


Als laatste een tip voor kinderen vanaf een jaar of tien die zin hebben in een avonturenverhaal. Hart van staal geschreven door tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Simon van der Geest is een spannend verhaal dat speelt in de nabije toekomst.
Ravi en Zina komen erachter dat hun ouders zijn vervangen door robots. Er blijken meer kinderen met robotouders. Die robots zijn zo levensecht dat het maar moeilijk te geloven is dat ze echte mensen vervangen. En waarom gebeurt dat? En waar zijn de echte ouders?
Dat is niet het enige probleem waarmee de kinderen te maken krijgen. Er wordt door de autoriteiten ook een verbod op het maken van muziek afgekondigd. Alle muziekinstrumenten moeten worden ingeleverd. Voor Ravi en Zina een ramp, zij willen koste wat kost muziek blijven maken.
Simon van der Geest weet hoe hij een onderhoudend verhaal moet vertellen dat niet alleen spannend is, maar ook aanzet tot nadenken, bijvoorbeeld over de waarde van muziek. Via een qr-code kan de lezer de muziek beluisteren die een rol speelt in het verhaal.
Hart van staal is het eerste deel van een tweeluik.

Hart van staal
Simon van der Geest
Querido, 2023