Het bromvliegeffect junior - Eva van den Broek & Tim den Heijer


Het bromvliegeffect junior is een bewerkte editie van het gelijknamige boek voor volwassen. De auteurs Eva van den Broek en Tim den Heijer maakten zelf hun informatie toegankelijk voor kinderen.
Het boek gaat over kleine dingen die ons gedrag beïnvloeden zonder dat we dit door hebben. Dit zogenaamde ‘bromvliegeffect’ dankt zijn naam aan de getekende vliegjes in mannentoiletten die ervoor zorgen dat de mannen beter mikken en er minder urine buiten de pot terecht komt. De auteurs onderscheiden zeven soorten bromvliegen die ze introduceren door een bezoek aan een pretpark te beschrijven. Achtereenvolgens maakt de lezer kennis met de luie vlieg, de meedoevlieg, de aantrekkingsvlieg, de bedriegvlieg, de tijdvlieg, de pijnvlieg en de beloonvlieg. In de hoofdstukken erna krijgt iedere vlieg individueel aandacht met duidelijke uitleg en heldere voorbeelden die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen.
Bijvoorbeeld hoe de luie vlieg te werk gaat. Hij zorgt ervoor dat je liever geen dingen doet die je lastig vindt en wel dingen doet die weinig moeite kosten. Deze vlieg sluit aan bij de noodzakelijke automatische piloot die ieder mens in zijn hoofd heeft, omdat je onmogelijk alle beslissingen op een dag (dat zijn er wel 35.000) bewust kunt nemen. Zo brengt een goedgekozen plaatje sneller en effectiever een boodschap over dan geschreven tekst, beïnvloeden winkels de keuze van de klant om de artikelen die ze graag willen verkopen zo neer te zetten dat de klant die als eerste ziet en is het aangaan en verlengen van abonnementen vele malen makkelijker dan het opzeggen ervan.
In ieder hoofdstuk komt ook  Bram de Bromvlieg voorbij die uitlegt hoe de lezers zelf een bromvliegtruc kunnen inzetten om iets voor elkaar te krijgen. Ieder hoofdstuk heeft ook vliegenmeppers, dat zijn tips hoe je kunt voorkomen in de trucs van anderen te trappen. Het geheel is rijkelijk geïllustreerd met leuke grappige tekeningen van de Familie De Kort.

Het bromvliegeffect junior is een vlot geschreven en aantrekkelijk uitgegeven boek dat kinderen laat kennis maken met veelvoorkomende vormen van gedragsmanipulatie.

Het bromvliegeffect junior
Eva van den Broek en Tim den Heijer met illustraties van Familie De Kort
Van Goor, 2023

© Familie De Kort