Het huisje zonder heks - Sophie Pluim


Illustratrice Sophie Pluim maakte voor het prentenboek Het huisje zonder heks zowel de tekeningen als de tekst. Ze werd daarbij geïnspireerd door de Russische volksverhalen over de heks Baba Jaga en vooral het huis van deze heks dat op kippenpoten staat.
Het verhaal begint in de herfst. We zien in een bos een huisje staan. Het is het huisje van een heel oude heks. Op een dag sloft de heks haar buiten en keert niet terug. Eenzaam blijft het huisje achter en langzaam maar zeker verwaarloost het. Na een jaar besluit het huisje dat het zo niet langer gaat en piepend en krakend staat het op. Het gaat op zoek naar een heks om mee te wonen.

Het eenvoudige verhaal is goed uitgewerkt. De tekst is mooi geschreven en ondersteunt wat er te zien is. En er is veel te zien. Allereerst het natuurschoon. In prachtige levendige kleuren, vol nuances, volgen we de seizoenen. Er zijn ook verschillende dieren te zien in en rond het huisje, die soms hun eigen verhaal vertellen. Op een bijzondere wijze toont Pluim wat er met de oude heks gebeurt die niet meer terugkeert. Zij komt letterlijk tot stilstand en wordt een met de natuur.
De zoektocht brengt het wandelende huisje bij een goede buur, een oude bekende, een verre vriend en een vage kennis. We zien op de sfeervolle illustraties dat deze mensen in hun eigen omgeving wonen en dat hun huizen allemaal anders zijn.
Het is geen makkelijke zoektocht. Als het winter wordt dreigt het huisje de moed op te geven. Natuurlijk is de redding nabij. Er meldt zich een heksje met wilde krullen, rode wangen en een neus die fier vooruit steekt. Ze heeft ook een huisdier en dat is deze keer geen kat. Het heksje en het huisje moeten even aan elkaar wennen, maar al snel voelen ze zich thuis bij elkaar.
Op de laatste illustratie, die twee pagina’s beslaat, zien we dat het huisje weer op zijn eigen plekje in het bos staat. Op de schutbladen die het boek afsluiten kunnen we de binnenkant van het huisje zien en deze vergelijken met de tekeningen op de voorste schutbladen waar we bij de oude hels naar binnen konden kijken.

Het huisje zonder heks
Sophie Pluim
Ploegsma, 2023

© Sophie Pluim