Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en het eilandmysterie


Jozua Douglas is al jaren een geliefde kinderboekenschrijver van veel gelezen series als Costa Banana en Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. Eilandmysterie is het derde deel uit de Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S- serie en is ook als zelfstandig boek te lezen. In dit boek verwerkt Douglas een eigentijds thema: nepnieuws en complottheorieën. Hij kiest hiervoor nadat zijn vrouw een stortvloed van bedreigingen ontving na het schrijven van een verhaaltje over een kind dat een coronatest deed. Die bedreigingen stopte pas nadat ze het verhaal had verwijderd. Douglas hierover: 'Deze bedreigingen hebben mij van dichtbij laten ervaren hoe gevaarlijk complotdenken is. Met dit verhaal wil ik kinderen op luchtige en humoristische manier bewust maken van deze gevaren.’

In de eerste korte hoofdstukken stelt Douglas de personages voor en dan kan het verhaal beginnen. Lev zit met zijn vader en zijn vaders nieuwe vriendin mevrouw Vogelpoel naar het journaal kijken. Daar wordt melding gemaakt dat Hans Grietje nu al een jaar vermist wordt. Hij vertrok naar het eiland Wiermonniksoog en verdween daar zonder een spoor achter te laten. Levs vader en mevrouw Vogelpoel zijn ervan overtuigd dat Hans Grietje door Aliens is ontvoerd ‘omdat hij teveel wist’ en naar Joelland gebracht, een geheim eiland in de Noordzee. Ze vinden het tijd voor actie en vertrekken naar Wiermonnikoog om onderzoek te doen. Lev mag thuisblijven en logeren bij Yara en haar moeder Daiza. Voor de gezelligheid komt ook Hugo logeren en daarmee zijn de leden van het detectivebureau D.A.I.ZA. bijeen, een bureau dat alleen bestaat om Levs vader te helpen als hij weer eens in de problemen komt.
Dat duurt niet lang, Levs vader en mevrouw Vogelpoel verdwijnen ook. Daarom reizen Lev, Yara, Hugo en Daiza af naar het eiland om te onderzoeken wat er aan de hand is.

Zoals altijd in de boeken van Douglas weet de schrijver humor en spanning goed te combineren. Die humor zit onder andere in de kunst van het overdrijven, bijvoorbeeld als diverse complottheorieën beschreven worden. Al blijft voor degenen die er niet in geloven het toch de vraag wat de schrijver verzint en wat mensen echt geloven. De humor zit ook in de taal, vooral in de dialogen en in de verbasteringen van bekende woorden en boektitels.
Spannend is het verhaal ook, Douglas heeft een goed plot bedacht dat zich gaandeweg ontrolt. Er zijn onverwachte ontwikkelingen, tegenwerking en als alles hopeloos lijkt komt het toch nog goed.
De personages dragen het verhaal, van de fanatieke complotdenkers die precies weten hoe de wereld in elkaar steekt tot de personages die er niets van geloven en alles wat daar tussen zit. In hun gesprekken weeft Douglas kritische noten. Bijvoorbeeld de vraag of de populaire vlogger echt gelooft in de werking van de X-scan Ultra Smart Pro7000 die alle ufosoorten detecteert of is zijn enthousiasme ingegeven door het sponsorgeld van de fabrikant?
In het verhaal spelen kinderboeken een belangrijke rol, want een geheimzinnige populaire kinderboekenschrijfster lijkt meer te weten over de verdwijning van Hans Grietje. Ook stipt Douglas het belang aan lezen aan als Yara en Lev Hugo ervan proberen te overtuigen dat een boek lezen ook leuk kan zijn.
 

Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S en het eilandmysterie
Jozua Douglas met illustraties van Geert Gratama
De Fontein, 2023