De alchemist op de richel - Karst-Janneke Rogaar


Karst Janneke Rogaar, vooral bekend als illustrator, schreef al twee opvallende boekjes waarin ze zich als een ware taalkunstenaar liet kennen door verhalen te schrijven rond woorden met een bepaalde lettercombinatie die verwarrend kan zijn. In Keizer ei draaide het om woorden met een korte ei en staan er in het verhaal geen woorden die met een lange ij geschreven worden. In Au! draait het om au-woorden en zijn de ou-woorden buitengesloten. En nu is er De alchemist op de richel, een ode aan de ch-woorden in een verhaal waar geen enkel woord met een g in voor komt.
Het verhaal gaat over de monarch die onverwacht een huwelijksaanzoek krijgt van de oligarch. Ze vindt hem een ‘rijke goochemerd’ die bovendien bezig is een ‘afzichtelijke kloof’ te bouwen. Toch laat het gedicht dat de oligarch voordroeg de monarch niet onberoerd en de volgende dag daalt ze af in de kloof om de oligarch op te zoeken. Onderweg ontmoet ze de alchemist op de richel.
Ook dit verhaal is weer een feest om te lezen en staat vol met veelvoorkomende ch-woorden, maar ook met tal van minder bekende heerlijke woorden zoals pieremachochel, vernachelen of cichorei. Er is een verklarende woordenlijst achter in het boek opgenomen, maar de betekenis van de meeste woorden blijkt wel uit de tekst.
Rogaar heeft haar verhaal zelf ge├»llustreerd met vrolijke illustraties in een losse stijl. Oranje en blauw zijn de dominante kleuren en de vormgeving is speels. Leuker gaat een lesje spelling niet worden.

De alchemist op de richel
Karst-Janneke Rogaar
Kluitman, 2023

© Karst-Janneke Rogaar