Drie magische boeken


Angie Thomas is vooral bekend als de schrijfster van het prachtige indringende boek The hate you give. De inspiratie voor dit boek kwam voort uit de Black Lives Matter beweging. Nic Blake is een ander verhaal. Dit is een trilogie over een zwart meisje met magische krachten. Thomas liet zich voor deze serie inspireren door Afro-Amerikaanse verhalen.
Het verhaal begint op de twaalfde verjaardag van Nic. Een dag waar ze naar uit heeft gekeken want het zal de dag zijn dat haar vader haar gaat leren hoe ze de Gave moet gebruiken en hoe ze een echte Manifestor kan worden. Maar het loopt anders. Haar vader wil haar nog niet onderwijzen en ze ontmoet voor het eerst haar peetoom. Hij maakt haar nieuwsgierig naar de familiegeschiedenis en daarom doet Nic een poging om in contact te komen met haar moeder. Als dat lukt zijn de gevolgen groot, ook voor haar vader. Hij wordt beschuldigd van ontvoering en diefstal. Nic is de enige die probeert zijn onschuld te bewijzen.
Nic Blake en de verdwenen Msaidizi is een verhaal waarin we duidelijk Harry Potter elementen herkennen. Zo is ook in dit boek sprake van een geheime magische wereld naast de normale wereld, is Nic net als Harry een ‘uitverkorene’ en ook zij kan op haar vrienden rekenen. De magische wereld die Thomas schetst is sterk verbonden met de zwarte geschiedenis waarin slavernij een belangrijke rol heeft gespeeld. 

Nic Blake en de verdwenen Msaidizi
Angie Thomas, vertaald door Aimée Warmendan
Moon, 2023


De hoofdpersonen in Norry's boek Fabelhuis hebben een multiculturele achtergrond, net als de schrijfster. Haar ervaringen zijn de inspiratie geweest voor het schrijven van dit verhaal. Fabelhuis speelt zich af in 1954. De hoofdpersonages zijn kinderen die een zwarte Amerikaanse soldaat als vader hebben en een witte moeder. Deze kinderen worden met de nek aangekeken en buitengesloten, zeker als hun moeders niet voor hen kunnen zorgen. De kinderen hebben geluk als ze in Fabelhuis terecht komen, een kindertehuis waar ze met liefde worden opgevangen.
Vier kinderen van verschillende leeftijden sluiten daar vriendschap en noemen zichzelf de Avonturiers. Ze spelen op de hei in de buurt van een oud heiligdom, een cairn. Daar vinden ze op een dag een verwarde zwarte man waarover ze zich ontfermen. De man blijkt de bewaker van de cairn en hij moet de doorgang tussen twee werelden bewaken. Dat lukt echter niet en al snel blijkt dat grote gevolgen te hebben. De Avonturiers besluiten alles op alles te zetten om Fabelhuis (en de rest van de wereld) te redden. Daarbij moeten ze veel overwinnen, niet in de laatste plaats zichzelf.
Norry verbindt elementen uit de legendes over koning Arthur met haar eigen verhaal, waaronder het wat minder bekende verhaal van ridder Palamedes. De achtergrond en het uiterlijk van de kinderen blijft een belangrijke rol in het verhaal spelen, bijvoorbeeld hun gevoel nergens bij te (mogen) horen en het verdriet om degenen die ze missen. Om het kwade te verslaan moeten ze aan zichzelf toegeven dat ze er mogen zijn, dat ze talenten hebben en dat ze sterk genoeg zijn om hun plek in de maatschappij op te eisen. Daarmee heeft het boek naast een spannend verhaal ook een boodschap: laat niemand je vertellen wat je kunt zijn of wat je kunt doen. Dat beslis je zelf.
Fabelhuis is een vlot geschreven spannend boek met een mooie boodschap.

Fabelhuis
E.L.Norry, vertaald door Sabine Mutsaers
Fontaine, 2023


Gevangen op de magische zolder van James Nicol is ook een boek vol magie, maar van een andere orde dan bovenstaande boeken. In dit verhaal maken we kennis met de familie Danelli, ‘kleermakers en spreukenwevers’. Met magische spreuksteken kunnen zij speciale eigenschappen geven aan kleding, een kunst die van generatie op generatie wordt doorgegeven.
Het gaat echter niet goed met de winkel van Danelli. Een groot bedrijf gaat fabrieksmatig bespreukte kleding produceren en steeds meer magische kleermakers krijgen met problemen te maken en gaan failliet. Ook de Danelli’s moeten alle zeilen bijzetten. Hoofdpersoon Luca krijgt het zwaar als zijn oom de leiding over de winkel overneemt. Na een ruzie krijgt Luca de opdracht de zolder op te ruimen en daar vindt hij een bijzonder stuk stof. Er zit in de stof een herinnering geweven. Niemand wil Luca echter meer vertellen over herinneringsspreuken, want ze zijn gevaarlijk. Maar Luca heeft deze techniek nodig om het familiebedrijf te redden.
De wereld die James Nicol schept doet nergens denken aan Harry Potter, eerder aan de serie over Bakkerij Bliss van Kathryn Littewood In de wereld van Luca is magie normaal en kopen gewone mensen zonder magische gave de bespreukte kleding. Het is niet duidelijk in welke tijd het verhaal speelt. Het heeft iets middeleeuws met zijn gildes en ook aspecten van de overgang naar een industriële samenleving zitten verwerkt in het verhaal. Je zou er zelfs wat maatschappijkritiek in kunnen lezen, omdat duidelijk wordt dat er alleen sprake kan zijn van magie als kleding ‘met het hart’ gemaakt wordt en dat liefdeloos gemaakte kleding uit de fabriek zelfs gevaarlijk kan zijn.
Gevangen op de magische zolder is voor de liefhebbers van magische verhalen een fijn boek. Het verhaal is origineel en spannend.
 

Gevangen op de magische zolder
James Nicol, vertaald door Sandra C. Hessels
Leopold, 2023