Het Kabouterboek - Loes Riphagen


Loes Riphagen maakte een vermakelijk prentenboek over het dagelijks leven van de moderne kabouter. Kabouterkind Kik stelt zich op de eerste bladzijde voor en belooft de lezer alles te vertellen over haar leven. ‘Kom je gauw mee?’
Op de bladzijden die volgen wordt onze kennis over kabouters bijgespijkerd. Wist je bijvoorbeeld dat er kabouters zijn met ronde en met puntige oren, of dat een kabouterhoofd in een punt groeit naarmate hij ouder wordt, of dat kabouters geen pink hebben? En wie denkt dat kabouters nog altijd in een paddenstoel wonen heeft het mis, de moderne kabouter woont in onze huizen.
Het kabouterleven heeft veel raakvlakken met het menselijk bestaan. Zo leven kabouters in familieverband, hebben ze huisdieren, gaan kabouterkinderen naar school en als het bedtijd is gaan de kinderen in bad en worden ze voorgelezen.
Kik legt van alles uit, maar er is nog veel meer te ontdekken door naar de illustraties te kijken. Daar is veel op te ontdekken, want ze staan vol met grappige details. Bijvoorbeeld hoe alledaagse voorwerpen hun plek vinden in een kabouterhuis, hoe kevers meehelpen in het huishouden of welke boeken de kabouterfamilie op de plank heeft staan. Ook zijn er grappige verwijzingen naar bekende kabouters en naar eerdere prentenboeken van Loes Riphagen.

Het kabouterboek
Loes Riphagen
Gottmer, 2023

© Loes Riphagen