Klinkt goed! - Ole Könnecke & Hans Könnecke


Ole Könnecke maakte samen met zijn zoon Hans een prachtig veelzijdig boek over 50 muziekinstrumenten. Het is een kennismaking met uiteenlopende instrumenten waaronder bekende instrumenten zoals de viool, de dwarsfluit of de piano, maar ook minder bekende instrumenten komen aan de orde, bijvoorbeeld de lure, de mondharp of de dulcimer. Over ieder instrument geeft de schrijver informatie en dat kan van alles zijn. Soms wordt er uitgelegd hoe het instrument werkt, soms wordt er iets over de geschiedenis verteld en soms gaat de tekst over een interessant weetje of een anekdote. Zo lezen we hoe een doedelzak werkt, dat de saxofoon pas in 1840 werd uitgevonden en dat het bespelen van een concertina niet zo moeilijk is.
De illustraties, die alle ruimte krijgen, zijn grappig en origineel en direct herkenbaar als het werk van Ole Könnecke. We zien de dieren die de instrumenten bespelen in uiteenlopende situaties. Altijd is het instrument zelf goed te zien evenals de wijze waarop het bespeeld wordt, ook al is het een raar gezicht om een gier achter een drumstel te zien of een giraf een fagot te zien bespelen. Veel illustraties hebben leuke details, vooral waar het de toehoorders betreft, die soms een traantje wegpinken, gaan dansen of stilletjes zitten te luisteren.
Bij iedere bespreking van een instrument staat een QR-code die je kunt scannen. Dan hoor je het instrument, solo, in de mooie composities van Hans Könnecke. Hij schreef de korte muziekstukjes in verschillende stijlen speciaal voor dit boek. Ieder instrument komt daarin tot zijn recht. 

Klinkt goed! is een mooi groot uitgegeven boek dat uitnodigt om op ontdekkingsreis te gaan in de wereld van de muziek.

Klinkt goed!
Ole Könnecke (tekst en illustraties) met composities van Hans Könnecke
Querido, 2023

© Ole Könnecke