Zo voelt dat - Bette Westera


De gouden combinatie Bette Westera en Sylvia Weve behoeft nauwelijks introductie. Bette Westera kreeg diverse prijzen voor haar poëzie waarbij haar originaliteit en gevoel voor ritme veelvuldig zijn geprezen. Ook het werk van Sylvia Weve werd meermaals bekroond, onder andere met de prestigieuze Max Velthuijs Prijs. De dames werken regelmatig samen en dat staat altijd garant voor een prachtig boek. Zo voelt dat is daar geen uitzondering op.

In het boek staan veertig gedichten waarin Westera voorwerpen of fenomenen laat spreken, zoals een lantaarnpaal, een geheim of een winnend doelpunt. Vaak gaat het over emoties, zoals angst, vreugde of hoop. Zo wil de eikel die niet eindigen als ‘wildezwijnenstront’ , schaamt de ingezakte taart zich diep vanbinnen, voelt de bezem zich miskent en mist de gestolen fiets haar schuurtje.
Enkele gedichten beschrijven niet zozeer emoties, maar gaan vooral in op eigenschappen die voor de spreker voor de hand liggen, bijvoorbeeld de razende donderbui: 'Ik zit vol vonken en vol vuur, ik kan niet zonder,/ Ik ben niet zoet, ik ben niet braaf, ik ben niet lief./ Ik heb een grote dosis hartstocht in mijn donder./ Ik ben heethoofdig, onbesuisd en primitief.’
Bette Westera slaagt er opnieuw in de lezer te verrassen met haar originele kijk op de dingen, haar woordspelingen, de prachtige taal en het altijd kloppende rijm en ritme.

De illustraties van Sylvia Weve zijn eveneens weer van grote kwaliteit. Haar verbeelding van de tekst is creatief en vaak ook grappig. Zo zien we de angst van de eikel weerspiegelt in het gigantische zwijn dat de illustratie domineert en het gelukkige bestaan van de luie stoel wordt duidelijk doordat de stoel lekker zit te lezen, met poezen op schoot en een hartje op de leuning. Prachtig is ook de tekening van een kudde schapen waar individuele schapen zo getekend zijn dat we als eerste het geheel zien en dat onderstreept de inhoud van het gedicht waar dat ene dode schaapje dat buiten het geheel valt er niet toe doet.
Net als eerdere bundels van Westera en Weve is Zo voelt dat fraai vormgegeven.
 

Zo voelt dat
Bette Westera met illustraties van Sylvia Weve
Gottmer, 2023


© Sylvia Weve