De waarschijnlijkheid van alles - Sarah Everett


‘De astroïde was een schok, iets wat ons overkwam zonder dat wij het goedvonden en wat ons leven veranderde in één groot niet-weten. We wisten niet wat er na de inslag van ons zou worden. We wisten niet wie er na ons zouden komen. Maar er moest een manier te verzinnen zijn om het einde van de wereld minder angstaanjagend te maken.’

Een zondagmorgen in april lijkt voor de familie Carter een gewone zondagochtend te worden. Elfjarige Kemi zit met haar vader en moeder aan de ontbijttafel, Kemi’s vader heeft pannenkoeken gebakken, Kemi’s moeder legt haar hand op haar zwangere buik en Kemi’s kleine zusje Lo wil voor de zoveelste keer iets in haar mond steken. Alles verandert echter op slag als duidelijk wordt dat er een astroïde zal inslaan, over vier dagen. Het gezin gaat naar het huis van Tante Miriam om samen met de familie de inslag af te wachten. Een vertrouwde en veilige plek, anders dan de buurt waar Kemi woont waar veel mensen een hekel hebben aan Zwarte mensen.
Kemi houdt van wetenschap en vooral van kansberekening. Haar berekeningen laten echter geen ruimte om het onafwendbare te ontkennen. En wie zal daarna Kemi en haar familie nog herinneren? Wie zal weten wie ze waren? Dat brengt Kemi op het idee een tijdcapsule te maken met daarin van ieder familielid een voorwerp waar ze veel van houden. Samen met haar neef en nichtjes gaat ze aan de slag. Het lukt, soms met moeite, de voorwerpen voor de tijdscapsule te verzamelen. Alleen Kemi’s vader lijkt het juiste voorwerp niet te kunnen vinden, ook niet met de hulp van zijn dochter. Ondertussen verstrijkt de tijd.

De waarschijnlijkheid van alles is een pakkend en aangrijpend boek dat de schrijfster vakkundig heeft opgebouwd. Ze valt op de eerste bladzijde direct met de deur in huis: ‘Als je dit leest is de kans groot dat onze wereld is opgehouden te bestaan.’ En dan begint het aftellen vanaf de dag ‘dat de zon opbrandde’ tot ‘boem.’ Kemi is de verteller van het verhaal en zij deelt met de lezer hoe warm hun gezin is, hoe blij ze zijn met de kleine Lo en de baby die op komst is. Kemi heeft een hechte band met haar vader, zij lijken op elkaar en hij begrijpt haar als geen ander.
Het vullen van de tijdcapsule levert mooie verhalen op over de voorwerpen en waar ze voor staan. Ook de zoektocht naar de juiste dingen is boeiend en soms ook spannend. De dreiging van het naderende einde is nadrukkelijk aanwezig in de vorm van de paarse astroïde die het licht steeds meer doet doven. Af en toe bekruipt de lezer het gevoel dat er iets niet klopt. Kleine dingetjes, waar je snel overheen leest, maar die uiteindelijk op hun plaats vallen als de onvermijdelijke inslag plaats vindt. De klap die volgt zal ook de lezer niet onberoerd laten. Een prachtig indringend boek dat je niet snel zal vergeten.

De waarschijnlijk van alles
Sarah Everett, vertaald door Esther Ottens
Gottmer, 2023