Mijn huis is jouw huis - Yvonne Jagtenberg


Dit jaar maakte tweevoudig Gouden Penseelwinnares Yvonne Jagtenberg het Prentenboek van de Kinderboekweek. Het is een groot en mooi uitgevoerd prentenboek dat tijdens de Kinderboekenweek voor €8,25 te koop is. Jagtenberg sluit aan bij het thema van deze Kinderboekenweek: Bij mij thuis.
Het verhaal begint klein. We zien een brug, een hoog smal huis en een boom. In het huis woont de moeder van de verteller, beertje Pats. Hij vertelt hoe zijn moeder ‘pats boem’ verliefd werd op een leuke man, een grote beer met twee kinderen. Ze trekken in het huis en al snel wordt Pats geboren. Het past allemaal in het smalle huis al is ‘heel soms te klein’, bijvoorbeeld als er ruzie is tussen de grote broers.
Pats vertelt hoe er steeds meer dieren in het huis onderdak vinden, waaronder spin Sebastiaan, tante Kee en haar katten, Berend Botje die teruggekeerd is van zijn reis, iemand met gouden lokken die graag van berenbordjes eet en er is zelfs plaats voor een paard in de gang. ‘Mijn huis is jouw huis’ is het motto van Pats moeder.
Er wordt van alles aangebouwd om plaats bieden aan iedereen. Dat gebeurt niet helemaal volgens de bouwregels. Als een man van de gemeente verhaal komt halen blijkt ook hij niet bestand tegen het grote hart van Pats moeder.

Mijn huis is jouw huis is een heerlijk stapelverhaal waarin Jagtenberg speelt met taal en beeld. In de tekst zijn verschillende grapjes verwerkt en er zijn veel verwijzingen naar kinderboeken en liedjes.
Pats en zijn familie zijn prachtig getekend. Moederbeer is een elegante dame met rossige krullen, vaderbeer is groot en gekleed in een korte ruitjesbroek en hij heeft een tatoeage op zijn arm. Alle personages zijn dieren, zo is tante Kee een pandabeer in een rode jurk en de ambtenaar van de gemeente een ijsbeer.
Jagtenberg laat zien hoe er voor iedereen een plaatsje gevonden wordt en als dat nodig is wordt er een stukje bij gebouwd, ’want in een groot hart is altijd wel een plekje vrij.’ In haar illustraties speelt Jagtenberg een spel met verhoudingen. Erg grappig is bijvoorbeeld de illustratie waar Pats met een toren van katten op schoot zit, katten die groter zijn dan hij en dat leidt tot een prachtige compositie. Op alle illustraties is veel te zien, meer dan de tekst vertelt. Toch oogt het geheel door de witte achtergrond overzichtelijk.
Mijn huis is jouw huis is onmiskenbaar een boek van Yvonne Jagtenberg, te herkennen aan haar specifieke tekenstijl, het overzichtelijke verhaal en haar humor.

Mijn huis is jouw huis
Yvonne Jagtenberg
Prentenboek van de Kinderboekenweek 2023
cpnb

© Yvonne Jagtenberg