Over een zombiefilm en gelukkige getallen - Jaco Jacobs


De vriendschap tussen Martin (door iedereen Kip genoemd) en Drikus begint met een bloedneus. Het zou kunnen zijn dat Kip Drikus heeft geslagen. Als hij daarvoor zijn excuses komt aanbieden leren de jongens elkaar beter kennen. Drikus blijkt kanker te hebben en een groot liefhebber te zijn van griezelfilms. Drikus wil graag zelf een film maken, een zombiefilm. Hij vraagt Kip om mee te doen.
De jongens gaan aan de slag met een videocamera en nepbloed. Als er buitenopnames gemaakt moeten worden hebben ze een probleem. Niet alleen wil Drikus’ moeder niet dat haar zoon erop uit trekt, het is ook moeilijk om de juiste locatie te vinden. Daar komt Chris om de hoek kijken, een meisje uit Kips klas waar hij verliefd op is. Zij weet nog wel een oude schuur waar wat spullen liggen opgeslagen. 
Kip heeft meer aan zijn hoofd dan de nieuwe vriendschap en zijn stille liefde. Bij hem thuis wordt de stemming bepaald door zijn moeder die grote moeite heeft de dood van Kips vader te verwerken.
Kip houdt van getallen en die spelen een belangrijke rol in zijn leven. Getallen zijn namelijk makkelijker te begrijpen dan mensen. Kip stijgt echter boven zichzelf uit als het onmogelijk lijkt de film af te kunnen maken en daarmee helpt hij niet alleen Drikus.

De Zuid-Afrikaanse schrijver Jaco Jacobs is bezig aan een opmars in Nederland. Dit is het derde boek dat inmiddels is vertaald. In eigen land is Jacobs een gevierd auteur die meer dan 170 boeken schreef in verschillende genres. Het boek Over een zombiefilm en gelukkige getallen schreef Jacobs in 2013. Dat zie je terug in het verhaal waarin nog geen sprake is van mobiele telefoons en internet. De zombiefilm wordt met een videocamera gedraaid.
Jacobs is een geweldige schrijver die in een relatief dun boek (119 bladzijden) een verhaal met veel zeggingskracht schrijft. Er komen grote thema’s aan de orde zoals dood, rouw, kansen krijgen en discriminatie. Jacobs verwerkt ze soepel in zijn verhaal, soms met slechts enkele woorden. Zoals de bijna terloopse opmerking van Drikus moeder als ze Kip voor het eerst ziet en de bloedneus van haar zoon op zijn conto schrijft: ‘echt iets voor jouw soort’. Toch drukken die thema’s niet op het verhaal, het is een fijn verhaal om te lezen.
Kips fascinatie met getallen is een ander thema. Prachtig is de vergelijking die Kip maakt tussen het getal 0 en de dood: ‘Misschien is doodgaan net zoiets als het getal 0. Het bestaat echt en is nodig omdat anders niets betekenis heeft. Maar dat is heel erg moeilijk te begrijpen.
Jacobs rondt het verhaal af met een verrassend laatste hoofdstuk waarin hij de lezer even op het verkeerde been zet en waarin plaats is voor zowel verdriet als hoop. Prachtig boek!

Over een zombiefilm en gelukkige getallen
Jaco Jacobs, vertaald door Tjalling Bos
Ploegsma, 2023