Ravi en de laatste magie - Sanne Rooseboom


Dit jaar schreef Sanne Rooseboom het Kinderboekenweekgeschenk. Zij is onder anderen de auteur van de populaire serie Het ministerie van Oplossingen. Ook is ze bekend van haar boek Mot en de metaalvissers dat afgelopen jaar werd genomineerd voor twee belangrijke kinderboekenprijzen.
Voor de Kinderboekenweek schreef ze een losstaand verhaal over Ravi die met haar moeder en broertje na een explosie in hun flat een tijdje ergens anders moeten wonen. Ze komen terecht in een tehuis voor gepensioneerde tovenaars. Deze tovenaars beschikken nog maar over een beetje van hun magie, want hun magische krachten nemen af als ze ouder worden. Nog nauwelijks gewend aan dit idee gebeurt er iets rampzaligs: er wordt ingebroken en een belangrijk magisch voorwerp wordt gestolen. De bejaarde tovenaars en Ravi met haar familie moeten in actie komen om een grote ramp te voorkomen.

Rooseboom heeft een heerlijk boekje geschreven waarin een spannend fantasievol verhaal op vakkundige wijze verteld wordt. Het begint al direct origineel door een aantal ongewone gebeurtenissen in een paar regels te beschrijven en af te sluiten met de opmerking dat alles met elkaar te maken heeft ‘maar dat wist nog niemand’. Dat maakt direct nieuwsgierig, want wie wil nou niet weten wat een explosie, een gelukkige kikker, een ongelukkige meeuw en een dichtgetimmerde sportschool met elkaar te maken hebben.
Rooseboom is een vlotte verteller die de spanning in het verhaal goed weet vast te houden en dit combineert met grappige situaties. Ook komen haar personages goed uit de verf. Zo worstelt Ravi met het feit dat ze moest verhuizen omdat de reuma van haar moeder steeds erger wordt. Daardoor moest Ravi niet alleen haar geliefde huis achterlaten, ze moet ook accepteren dat haar moeder niet meer alles kan doen. Maar we zien ook in het verhaal dat Ravi’s moeder niet echt een andere vrouw is geworden, ook al wordt ze beperkt door haar ziekte.

Het boekje ziet er aantrekkelijk uit met hier en daar een versiering in de tekst, maar vooral door de zwart-witillustraties van Sophie Pluim. Ze laat onder andere zien hoe een ‘oudemensenmuseum’ eruit ziet en ze tekent met zichtbaar plezier de bejaarde tovenaars die zo hun eigenaardigheden hebben. De schutbladen zijn in kleur en laten het huis en zijn omgeving zien. Echt een plek waar je wilt zijn.

Het Kinderboekenweekgeschenk is dit jaar echt top. Je krijgt het gedurende de Kinderboekenweek cadeau van de boekhandel bij aankoop van ten minste € 13,50 aan kinderboeken.


Ravi en de laatste de magie 
Sanne Rooseboom met illustraties van Sophie Pluim
CPNB, 2023

© Sophie Pluim