De spin en de sleutel - Anna Woltz


‘Elena huilt en ik heb naar haar gezwaaid met een mes. Ik heb haar pols bijna afgerukt toen ik haar zaklamp wilde pakken, en zodra ze begon over mama’s donkere kamer, begon ik over de mensen die willen dat Elena verdrinkt.’ 


Aan het woord is veertienjarig Atlas. Elena, dertien jaar, logeert bij zijn familie waar haar tante Loes sinds kort ook deel van uitmaakt. Het botert niet tussen Atlas en Elena. Beiden hebben geheimen, meningen en kwetsbaarheden en ze zijn niet van plan die met anderen te delen.

De spin en de sleutel is een boek zoals we van Anna Woltz gewend zijn. In de vertrouwde vorm van afwisselende vertellers trekt ze de lezer direct het verhaal in met Elena’s eerste opmerking ‘Voordat ik mijn telefoon kan weggooien, moet ik nog één ding doen’ en vervolgens knipt ze haar haren af. Uitleg waarom ze dat doet krijgt de lezer vooralsnog niet. Het is een van de vele voorbeelden hoe Woltz de aandacht van de lezer weet te wekken en vast te houden. Ze is een meester in het opbouwen van spanning door intrigerende vragen op te roepen en als die beantwoord zijn, dan roept ze direct weer andere vragen op. Neem bijvoorbeeld Atlas’ zusje die haar hoop op Elena als oplosser van de familieproblemen heeft gevestigd. Ze geeft Elena een lijstje van wat er moet gebeuren: ‘1. Alles van Atlas 2. Vrachtwagens 3. Papa 4. Dat Loes niet beter wordt 5. Ons geld 6. De kerstversiering’.
Gaandeweg wordt duidelijk wat er speelt en dat zowel Elena als Atlas proberen er het beste van te maken. Elena kampt met de gevolgen van een filmpje op internet en Atlas wil voorbereid zijn op elk onheil dat zijn familie zou kunnen treffen.
De lezer kruipt in het hoofd van Atlas en Elena en krijgt zo een steeds beter inzicht in wat er speelt. Natuurlijk hebben gebeurtenissen uit het verleden invloed op de situatie waarin ze beiden terecht zijn gekomen, maar het verhaal richt zich vooral op het hier en nu. Woltz weet veel te zeggen met weinig woorden en daarmee laat ze opnieuw zien dat ze een fantastische schrijfster is die terecht vele prijzen won, waaronder een Gouden Griffel. De spin en de sleutel is ook echt een boek van deze tijd met hedendaagse thema’s als vloggen, hatemail en preppen. Daarnaast gaat het ook over tijdloze thema’s als liefde, rouw en vriendschap. Het is een prachtig geschreven compact verhaal waarin humor en ernst elkaar afwisselen.

De spin en de sleutel
Anna Woltz
Querido, 2023