Ik help...de Sint - Jonas Boets


Ik help... de Sint is een stevig uitgevoerd boek. De Vlaamse schrijver Jonas Boets neemt de lezers mee naar de pakjesfabriek waar je niet alleen ziet wat daar allemaal gebeurt, maar je ook een handje mee kan helpen. Een pakjespiet is de gids. De eerste stap is het leegschudden van de zak met brieven die de kinderen naar Sinterklaas hebben gestuurd. De lezers kunnen helpen met de zak leeg te kieperen door het boek boven hun hoofd te houden en flink heen en weer te schudden. Op de volgende pagina zien we de pieten die de brieven aan het lezen zijn. Ook de lezer mag meedoen en eventueel nog zelf een verlanglijstje toevoegen. Dan komt het inpakgedeelte en ook daar kan weer worden meegeholpen.  Als alles klaar is en de cadeautjes in de juiste zakken zitten neemt de pakjespiet afscheid. Of toch niet en mogen de kinderen ook mee het dak op?

Ik help …de Sint is een origineel boek waar niet alleen veel in te zien is, maar ook van alles meegedaan kan worden. Er wordt geschud, gedraaid en het boek belandt zelfs even tussen de benen als de lezer achterop op het paard van Sinterklaas mag meerijden (‘Maak je geen zorgen, de schimmel bijt niet’). Het boek speelt in op de belevingswereld van kleuters die ongetwijfeld veel plezier zullen beleven aan de activiteiten in de pakjesfabriek en daarbuiten. 
De illustraties van Annelies Vandenbosch zijn speels en dragen veel bij aan het voorleesplezier. De activiteiten in de pakjesfabriek zijn verrassend en leuk, waarbij tekst en beeld een mooie eenheid vormen. Echt een boek om vaak voor te lezen en te beleven.

Ik help…de Sint
Jonas Boets met illustraties van Annelies Vandenbosch
Oogappel, 2020