Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas - Barend Last & Anouk Overman


Klaas de kat weet niet zo goed wat er gebeurt als het sinterklaastijd is. Ineens hebben zijn beste vriendjes, de kinderen Mila en Max, minder aandacht voor hem. Wat hij ook probeert, ze vinden Klaas alleen maar lastig en stout. En dan zetten ze ook nog een schoen met een wortel en briefjes voor de schoorsteen. Klaas neemt zich voor om tot op de bodem uit te zoeken hoe dat zit met die schoenen en wie er het huis binnensluipt om die wortel en de briefjes uit de schoen te halen en er kruidnoten en pakjes voor in de plaats te leggen.

Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas is vooral een leuk verhaal voor kinderen die een kat hebben. Zij zullen direct het gedrag van hun huisdier herkennen in het aandacht vragen, het spelen met een balletje of het boven op je werk springen. Het verhaal is geschreven vanuit het gezichtspunt van Klaas die bijvoorbeeld de schuld bij zichzelf zoekt als hij minder aandacht krijgt: ‘Had hij zijn kattenbak netter moeten achterlaten? Of had hij die muis niet op moeten eten?’
Het (voor)leesplezier wordt vergroot door de aantrekkelijke illustraties van Géwout Esselink. Ze zijn kleurrijk, ondersteunen de tekst door te laten zien wat er gebeurt en welke gevoelens daarbij een rol spelen. Klaas kijkt soms tevreden, zoals alleen een kat dat kan, dan weer verschrikt omdat hij wordt weggejaagd of hij kijkt zielig omdat de kinderen hem niet zien zitten. Extra leuk is dat er voor de aandachtige kijker veel te ontdekken valt, Sinterklaas bijvoorbeeld of een piet en waar komt die zwarte kat toch vandaan die naar binnen zit te kijken? Vergeet bij het voorlezen ook niet naar de schutbladen te kijken om te zien wat zich rond het huis van Klaas afspeelt.

Wie van Klaas gaat houden zit goed, er is ook een prentenboek over Klaas de kat en zijn avonturen rond Kerstmis.

Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas
Barend Last & Anouk Overman met illustraties van Géwout Esselink
De Vier Windstreken, 2021

© Géwout Esselink