Meester Kikker - Paul van Loon


Dit jaar viert Paul van Loon zijn 40-jarig schrijversjubileum. Veertig jaar waarin hij vele bekende en geliefde kinderboeken schreef, waarvan Dolfje Weerwolfje, De Griezelbus en Raveleijn de bekendste zijn. Ook Meester Kikker mag zich in dit illustere rijtje scharen. In oktober ontving Paul van Loon (tijdens de première van de musical Meester Kikker) een Gouden Boek voor deze titel. Dat betekent dat er in Nederland 75.000 exemplaren van verkocht zijn.
Meester Kikker is het verhaal over meester Frans. Hij vertrouwt zijn klas een groot geheim toe: soms verandert hij in een kikker. Aanvankelijk wordt hij natuurlijk niet gelooft, maar als hij in de klas daadwerkelijk een kikker wordt, verandert dat alles. Handig is het niet. De strenge directeur van de school, meneer Stork, heeft een hekel aan kikkers.
Meester Frans komt geregeld in lastige situaties, bijvoorbeeld als juf Suzan voorstelt om kikkerbilletjes te gaan eten of als hij aangevallen wordt door een ooievaar. Gelukkig kan de meester rekenen op de kinderen van zijn klas.

Meester Kikker verscheen in 1995 en werd een jaar later bekroond door de Kinderjury. Het verhaal heeft een heerlijke spanningsopbouw die loopt via het ongeloof dat de meester een kikker zou kunnen worden tot een spectaculaire reddingactie als het leven van de meester op het spel staat. Ondertussen moeten de leerlingen creatief zijn om te voorkomen dat het geheim wordt ontdekt.
Het boek laat zich goed lezen door kinderen met weinig leeservaring of kinderen die lezen moeilijk vinden. De lay-out is overzichtelijk en de zinnen zijn niet te lang. Het boek leest prettig, er is geen sprake van kromme AVI-niveauzinnen. De dialogen zijn levendig en het taalgebruik rijk. De tekst laat zich ook goed voorlezen.
De eerste drukken van het boek werden uitgegeven met illustraties van Georgien Overwater. Later werden die vervangen door illustraties van Hugo van Look, die nu ook in kleur zijn. Het geheel oogt aantrekkelijk. Door het hele boek duiken kikkers op, waaraan goed te zien is hoe ze zich voelen. Ook meneer Stork, die met zijn strafpunten en zijn onhebbelijke gewoonte altijd op te duiken als dat niet uitkomt, zien we regelmatig. Aan zijn gezicht en lichaamshouding is goed te zien dat hij geen aangenaam persoon is. Verder zijn er veel scenes uit het verhaal getekend en dat is een fijne ondersteuning van de tekst.

Meeste Kikker is een goed geschreven tijdloos verhaal, spannend en grappig zoals we dat van Paul van Loon gewend zijn. Het Gouden Boek is binnen, nu op naar Platina.

Meester Kikker
Paul van Loon met illustraties van Hugo van Look
Leopold, vijfenveertigste druk 2023 (eerste druk 1995)

© Hugo van Look