Mevrouw Sinterklaas - Thedo Keizer


Zesjarige Luusje (kort voor Lucia) is onder de indruk van Sinterkaas. Zij wil later ook wel Sinterklaas worden. Sinterklaas zelf vindt het een goed idee, maar de jongens op school lachen Luusje uit. Thuis vraagt Luusje aan haar ouders hoe het zit en dan vertelt haar moeder een oud verhaal dat zij weer van haar moeder hoorde, het verhaal over Sintele-Zij.
Sintele-Zij is de zus van Sinterklaas. Zij kijkt of alles goed is gegaan bij het uitdelen van de pakjes en als er fouten zijn gemaakt, of als er iets stuk is, dan zorgt Sintele-Zij dat het weer goed komt. Ze rijdt op een grote zwarte ezel, gekleed in een paarse mantel en ze draagt een kroon met kaarsen op haar hoofd. Sintele-Zij wordt geholpen door haar zoon en dochter.
Luusje is erg onder de indruk van het verhaal en als ze er goed over nadenkt weet ze zeker dat haar oma Sintele- Zij is. Er zijn veel aanwijzingen dat Luusje gelijk heeft.

Thedo Keizer baseerde zijn verhaal op een Friese volkslegende. Ook het verhaal van de heilige Lucia speelt een rol. Keizer weet in zijn boek de spanning erin te houden en tot het einde blijft het spannend of oma nu wel of niet Sintele-Zij is. Het is knap dat Keizer het verhaal een mooi einde weet te geven.
Het boek wordt opgefleurd met illustraties van Nynke Talsma die Luusje en haar familie tekent en natuurlijk ook hoe spectaculair Sintele-Zij eruit ziet op haar ezel met haar lichtjeskroon.
Keizer schreef een fijn voorleesverhaal waarvan kinderen vanaf een jaar of zes zeker zullen genieten.

Mevrouw Sinterklaas
Thedo Keizer met illustraties van Nynke Talsma
Ploegsma, 2023

© Nynke Talsma