Prentenboeken voor de advent


Zondag begint officieel de adventstijd, de tijd waarin naar het kerstfeest toegeleefd wordt. Traditiegetrouw hoort daar een adventkalender bij, maar ook een prentenboek kan mooi in deze periode passen. Dat geldt zeker voor het boek Familie Kat viert samen Kerstmis van de Britse schrijfster Lucy Brownridge. Zij neemt de lezer mee in de voorbereidingen van het kerstfeest bij de familie kat. Er wordt afgeteld naar Eerste Kerstdag in twaalf dagen. Het begint met de dag dat iedereen vakantie heeft, vervolgens wordt het huis versierd, lekkere dingen gebakken, kerstboodschappen gedaan, opa en oma worden van de trein gehaald en natuurlijk wordt de boom versierd en de pakjes eronder gelegd.
De tekst in dit stevig uitgevoerde boek is eenvoudig en ondersteunt wat er op de illustraties is te zien. En dat is heel wat. De Koreaanse illustratrice Eunyoung Seo tekent niet alleen de kattenfamilie, haar illustraties staan ook vol met verrassende details. Zo zien we het station en de trein waar opa en oma uitstappen en de vrolijke ontmoeting met hun kleinkinderen. We zien dan ook de anderen reizigers, bijvoorbeeld een hond met een reistas in de vorm van een bot, we zien iemand met een kinderwagen en achter het raam van de trein zit een hond ongegeneerd te gapen. Om het nog leuker te maken zijn ruim 140 luikjes te openen: er kan in tassen en cadeautjes worden gegluurd, de kasten kunnen open en wat zou er schuilen achter de maan? Al gauw komt de lezer erachter dat ook de familie Muis zich voorbereidt op het feest.
Familie kat viert Kerstmis is een heerlijk kijkboek dat goed past in de periode waarin naar Kerstmis wordt toegeleefd.

© Eunyoung Seo

 

Familie kat viert samen Kerstmis
Lucy Brownbridge, vertaald door Monique van der Zanden met illustraties van Eunyoung Seo
Christofoor, 2023Ook Koenijn telt af naar kerst. Zijn moeder heeft een plan, ze gaat samen met Koenijn van 24 dozen een adventkalender maken. Er worden grote en kleine dozen verzameld die mooi worden versierd. Mama vult de dozen als Koenijn slaapt.
Elke dag mag Koenijn een doos openmaken en vaak vindt hij daarin iets dat past bij de voorbereiding op het kerstfeest, bijvoorbeeld meel om kerstkoekjes te bakken of een kerstpiek als het tijd is een boom te gaan kopen. Koenijn vindt het heel jammer als de laatste doos aan de beurt is, maar gelukkig zit daar een cadeau in waarmee het kerstfeest echt kan beginnen.
Koenijn, die in andere prentenboek weer andere avonturen beleeft, is in heldere kleuren getekend. Hij woont bij zijn moeder en samen hebben ze het gezellig. Ook op de illustraties is te zien dat het kerstfeest aanstaande is. Er staan kerstrozen in de vensterbank, er staat een kerstboom en ook op straat zijn kerstbomen en versiering te zien. Koenijn telt af naar Kerstmis is niet alleen een leuk boek om voor te lezen, wellicht inspireert het ook om zelf zo’n leuke adventskalender te maken.

Koenijn telt af naar kerst
Martine van Nieuwenhuyzen
Clavis, 2023

© Martine van Nieuwenhuyzen